Μια διαστημική ευρωπαϊκή αποστολή που βάλει στόχο την σκοτεινή ύλη του σύμπαντος ετοιμάζεται. Το «Euclid», ο Ευκλείδης δηλαδή με κόστος 1 δις ευρώ παρακαλώ έχει τεράστια σημασία για…

Euclid In CATR, TAS Cannes

…τους επιστήμονες αφού όλες οι πληροφορίες λένε πω θα μπορέσει να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη που είναι από τις πιο συναρπαστικά ζητήματα, σχετίζονται με τη μάζα του σύμπαντος, και αποτελούν αθέατους διαστημικούς πρωταγωνιστές.

Οι αστρονόμοι που την ύπαρξη αυτών των στοιχείων την συνδέουν με δύο μυστήρια είναι συναρπασμένοι από την επικείμενη εκτόξευση αν και το διαστημικό τηλεσκόπιο ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευτεί με Σογιούζ, το 2022, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να αναγκάζει τη Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σε μια συμφωνία με τη SpaceX ώστε το Euclid να πετάξει με έναν Falcon 9.

Η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου και το τηλεσκόπιο θα ‘αγκυροβολήσει’ στο δεύτερο σημείο Lagrange που είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη ώστε να κοιτά πια το ένα τρίτο του νυχτερινού ουρανού με πολύ, πολύ μεγάλη ακρίβεια και χρήση της βαρυτικής εστίασης για να γίνει λήψη εκατομμυρίων εικόνων γαλαξιών.

Θα βρούμε την σκοτεινή ύλης; Προσεχώς περισσότερα.