Χρώμα και δημιουργία φέρνει την ερχόμενη Κυριακή (6 Αυγούστου) το «Outta City Graffiti Fest 2023» Φεστιβάλ Γκράφιτι, στα Νέα Μουδανιά. Το φετινό 4ο Φεστιβάλ Γκράφιτι στη Χαλκιδική είναι το μεγαλύτερο του είδους για το 2023 και αναμένεται να φιλοξενήσει δεκάδες graffiti artists από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. «Ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε το “Outta City Graffiti Fest 2023” με στόχο να αποτελέσει μια καλοκαιρινή γιορτή για το graffiti και τη street art κουλτούρα χωρίς να έχουμε στο νου κανένα κέρδος.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι μια ανοιχτή ημέρα για όλους, πέρα από την κοινότητα των graffiti artists, μια ημέρα στην οποία και οι επισκέπτες που θα περάσουν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία από street έργα τέχνης, όπως και να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες που θα δώσουν το “ παρών”. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος» ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Νίκος Ελμαΐδης- ή NEL όπως είναι το προσωνύμιο του, εκ της διοργάνωσης του Φεστιβάλ.

Το «Outta City Graffiti Fest 2023», μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική διοργάνωση, στήνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής από την ομάδα «83 Crew». Στόχος του Φεστιβάλ, όπως εξήγησε ο καλλιτέχνης, είναι να δει ο κόσμος τη δουλειά των graffiti artists και κυρίως να γνωρίσει τη διαδικασία δημιουργίας αυτών των εικαστικών. Την ερχόμενη Κυριακή στόχος είναι να περάσει ο θεατής όμορφες ώρες «αλλά και να συσφιχτούν οι σχέσεις της κοινότητας», όπως είπε, αφού οι καλλιτέχνες έρχονται από όλη την Ελλάδα στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου Νέων Μουδανιών για να ζήσουν στιγμές κοινότητας.

«Γι’ αυτή Κυριακή, 6 Αυγούστου 2023, είχαμε συνολικά πάνω από 400 αιτήσεις συμμετοχής από graffiti artists μέσα σε ένα πεντάμηνο. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος το “ Outta City Graffiti Fest” θα πραγματοποιηθεί στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Προποντίδας, ενώ σημαντική είναι και η βοήθεια χορηγών. Ως ομάδα, με το spot (σ.σ σημείο για δημιουργία graffiti) που έχουμε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε 64 άτομα, με κάθε καλλιτέχνη να έχει στη διάθεσή του τέσσερα μέτρα μήκος για σχεδίαση/βάψιμο.

Στη διοργάνωση όμως προσθέτουμε και γυψοσανίδες, φτιάχνουμε δηλαδή επιφάνειες επιπλέον αφού δεν φτάνει ο χώρος για τους καλλιτέχνες» απάντησε ο κ. Ελμαΐδης στην ερώτηση για το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους συναδέλφους του στη χώρα.

Εξήγησε, μάλιστα, πως φέτος οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στην κωμόπολη του Δήμου Νέας Προποντίδας από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. «Κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο καλλιτέχνης είναι αυτός που βρίσκεται το επίκεντρο της διοργάνωσης και αυτός είναι που θέλουμε να απολαύσει το Φεστιβάλ χωρίς να είναι κράχτης, κάτι που έχει εκτιμηθεί από την κοινότητά μας. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε δυστυχώς όλους τους ενδιαφερόμενους, εκπροσωπείται όμως όλη η Ελλάδα», επισήμανε.

Ενδεικτικά, φέτος στα Νέα Μουδανιά για το «Outta City Graffiti Fest 2023» θα βρεθούν graffiti artists από την Αθήνα, την Κόρινθο, την Ορεστιάδα αλλά και από την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ καλλιτέχνες θα φτάσουν στα Νέα Μουδανιά και από τη Βουλγαρία και την Ιταλία.

Στους καλλιτέχνες η Ομάδα έχει φροντίσει ώστε να παρέχονται δωρεάν πέρα από τα …καλλιτεχνικά τους όπλα, τα χρώματα δηλαδή, όλα όσα θα χρειαστούν για τη σίτιση και την άνετη παραμονή τους, ενώ και οι θεατές θα μπορούν «να δροσιστούν χωρίς κόστος, από τις εννέα το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ, σε μια fun ατμόσφαιρα, αφού το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από guest DJ και ένα πρωτοποριακό Car Painting Show».

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι διοργανωτές περιμένουν να περάσουν και πολλοί τουρίστες για μια selfie μπροστά στα graffiti, κάτι που τους χαροποιεί «γιατί η προβολή στα social media διαφημίζει και τον τόπο», σημείωσε ο κ. Ελμαΐδης.

Σωτήρης Κυριακίδης