Είναι σαν να πετάς διαστημικά οχήματα με… σφεντόνα! Αυτή η καταπληκτική ιδέα που ονομάζεται Suborbital Accelerator πραγματικά μοιάζει να αλλάζει τα δεδομένα. Με ‘εκσφενδόνιση’ των σκαφών με ταχύτητες από 800 έως και 5,000 μίλια ανά ώρα, πρόκειται για ένα δοκιμαστήριο τεχνολογίας για το σχεδιαζόμενο Orbital Launch System. Τι ιδέα!

Ήδη στις 22 Οκτώβρη 2021 οι άνθρωποι της εταιρίας έστειλαν ένα διαστημικό όχημα με υπερηχητικές ταχύτητες ενώ υπήρξε και ανάκτηση του επαναχρησιμοποιούμενου flight vehicle. Οι δοκιμές συνεχίστηκαν και το 2022.

H SpinLaunch σχεδιάζει να στέλνει μικρούς δορυφόρους σε low Earth τροχιά μέχρι το 2026.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 το SpinLaunch Suborbital Accelerator σύστημα έστειλε με τον ‘καταπέλτη’ το πρώτο flight vehicle σε μια σύντομη διέλευση σε υποτροχιακό επίπεδο από μια βάση στο Spaceport America στο New Mexico. Το διαστημικό όχημα είχε μέσα του για πρώτη φορά και πειράματα τρίτων όπως από τις NASA, Airbus και Cornell University.

“This is not a rocket and clearly our ability to perform in just eleven months this many tests and have them all function as planned, really is a testament to the nature of our technology” είχε πει ο Jonathan Yaney, Ιδρυτής και CEO της SpinLaunch.

Η συγκεκριμένη 10η επιτυχημένη πτήση με τον… διαστημικό καταπέλτη ήταν σημαντική για την SpinLaunch καθώς ήταν επίδειξη πως “standard satellite components are inherently compatible with SpinLaunch’s launch environment,” όπως είχαν πει σε δήλωση.

Τα payloads πελατών τους έπρεπε να αντέχουν σε 10,000 G (!) καθώς το 33 μέτρων περιστρεφόμενο μπράτσο έστελνε το casing με το φορτίο πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου!