Στις 11:30 το πρωί ακριβώς, με μια δυναμική «βροντή» ο «Δίας» της Πολεμικής Αεροπορίας έσκισε κάθετα το παραλιακό μέτωπο πάνω από την εξέδρα που θα φιλοξενήσει τους επίσημους, οι οποίοι θα παραβρεθούν στην αυριανή στρατιωτική παρέλαση, πριν να εκτελέσει μια απότομη κατακόρυφη άνοδο πάνω από τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Εκτέλεση κουβανέζικου 8, στροφή ελάχιστης ακτίνας, σπειροειδής βύθιση, άνοδος μέγιστης επίδοσης με περιστροφές, αργή περιστροφή, ανάστροφη διέλευση, Barrel Roll, περιστροφή δύο σημείων, όπως και διέλευση υψηλής ταχύτητας, είναι μερικά από τα στοιχεία της επίδειξης της Ομάδας Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» με τον Ιπτάμενο Επίδειξης Ομάδας «ΖΕΥΣ», Σμηναγό (Ι) Χρήστο – Πάρι Χαρίτο, που υποδέχτηκε για πρώτη φορά η πόλη, να ενθουσιάζει τους εκατοντάδες πολίτες που είχαν σταθεί στην παραλία της Θεσσαλονίκης ώστε να παρακολουθήσουν την πτήση του.

Με απόλυτα ακριβή χειρισμό και δυναμική πτήση, ο Ιπτάμενος Επίδειξης της Ομάδας «ΖΕΥΣ» εκτέλεσε σειρά ελιγμών, μέρος του προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για την αυριανή ημέρα της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Λίγη ώρα πριν από τη δοκιμαστική πτήση «ΖΕΥΣ», που για περίπου επτά λεπτά έκανε τους κατοίκους της πόλης να έχουν σηκωμένο ψηλά το βλέμμα, στον ουρανό της Θεσσαλονίκης είχε εμφανιστεί το επετειακό, ιστορικό αεροσκάφους MJ755 Spitfire. Το ιστορικό μαχητικό, που ανακατασκευάστηκε από το Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» για την ΠΑ, αεροσκάφος που είχε κάνει την παρθενική του ελληνική εμφάνιση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, ηγήθηκε τριών διαδοχικών διελεύσεων συνοδεία, για πρώτη φορά, όχι ενός αλλά δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 πριν χαθεί πάνω από τον αστικό ιστό της πόλης.

Το Μεμονωμένο Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων, που το ακολούθησε μέσα σε λίγα λεπτά, έδειξε για άλλη μια φορά τη δυνατότητα που έχει να εκτελεί διαφορετικά προγράμματα ακροβατικών ελιγμών, είτε με υψηλό, είτε με μεσαίο, είτε με χαμηλό προφίλ πτήσης.

Με τη σημερινή δοκιμαστική του διέλευση άνωθεν της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης παρουσίασε όλα τα κορυφαία στοιχεία πτήσης που ένα αεροσκάφος F-16 όπως αυτό της Ομάδας «ΖΕΥΣ», συνδυαστικά με ένα άριστα εκπαιδευμένο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, μπορεί να αποδώσει στον αέρα.

Σωτήρης Κυριακίδης