Η Ελλάδα είναι πλέον η νέα αποτελεί χώρα των Artemis Accords. Η χώρα μας πια συμμετέχει σε αυτές της συμφωνίες των ΗΠΑ που είναι μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές σχετικές με την εξερεύνηση του Διαστήματος, την νέα “άφιξη” της ανθρωπότητας στη Σελήνη και αργότερα τον πλανήτη Άρη.

Για τη χώρα μας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης που υπέγραψε το Artemis Accords εκ μέρους της χώρας μας στο State Department των ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης συνάντησης του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ παρόντα. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα είναι ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, τα ΗΑΕ, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο διοικητής της NASA Bill Nelson κατά την τελετή, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA έγραψε “…συγχαρητήρια στην Ελλάδα που έγινε η 35η χώρα που εντάσσεται στην οικογένεια του Artemis Accords. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι μακροχρόνιοι εταίροι και φίλοι και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία στο Σύμπαν. Μαζί, διαμορφώνουμε το μέλλον της συνεργασίας στο Διάστημα για την Artemis Generation”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σημείωσε “καθώς η ανθρωπότητα ξεκινά μια μεγάλη περιπέτεια, επιστρέφοντας στη Σελήνη και προετοιμάζοντας το ταξίδι πέρα από αυτή, τα Artemis Accords χρησιμεύουν ως φάρος συνεργασίας και συμπόρευσης μεταξύ των εθνών, ανοίγοντας το δρόμο για μια βιώσιμη και ειρηνική εξερεύνηση του Διαστήματος”.

Τα Artemis Accords εκκίνησαν το 2020 με την πρώτη ομάδα κρατών να περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και επτά αρχικά χώρες ενώ πλέον οι συμμετοχές είναι από χώρες που προέρχονται από έξι από τις επτά ηπείρους του κόσμου, πάντα, όπως εξηγεί η ΝASA στη βάση των αρχών της Συνθήκης για το Διάστημα του 1967 και ενισχύει τις βέλτιστες πρακτικές, όπως η δημοσιοποίηση επιστημονικών δεδομένων.