Πολλά ανθρακονήματα βλέπουμε…

Λοιπόν το Yikebike είναι πραγματικά συναρπαστική ιδέα. Ένα μικροσκοπικό δημιούργημα από ένα από τα… αγαπημένα μας υλικά που πλέον πωλείται. Με βάρος μόλις 10.8 κιλά έχει όλες τις… περγαμηνές ώστε να αποτελέσει μια cult δημιουργία: αρκετά μικρό ώστε να χωρέσει σε έναν σάκο, με ταχύτητα 25 χλμ/ώρα και μοναδικό ελάττωμα, την μικρή αυτονομία των 10 χιλιομέτρων. Υπάρχει βέβαια και ένα extender πακέτο μπαταριών για άλλα 10 χιλιόμετρα αυτονομία…

Κάθε μπαταρία κοστίζει $195 και έχει βάρος 1.95 κιλά ενώ υπάρχει ένα ειδικό έξτρα σακίδιο με πολλαπλές μπαταρίες. Αν και το κόστος είναι υπέρογκο για να το έχεις ως βασικό μέσο μεταφοράς και είναι περισσότερο θα πρέπει να λειτουργήσει ως ‘δευτερεύον’ μέσο μεταφοράς, ένα ‘μονοπάτι’ που έχουν εξερευνήσει και οι Honda και General Motors στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση το Yikebike ΕΙΝΑΙ επαναστατικό… Μια νέα ‘τάξη’ μέσων μεταφοράς που έχει κερδίσει ή ήταν φιναλίστ σε κάθε κύριο διαγωνισμό σχεδιασμού στον πλανήτη: βρέθηκε ακόμη και και στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως “Εφεύρεση της Χρονιάς για το 2009” ενώ είναι και στο Βιβλίο Γκίνες ως το πιο μικρό ηλεκτρικό ποδήλατο στον κόσμο!

Τώρα που είναι προς πώλησιν θα δούμε βέβαια και την επιτυχία με μοναδικό κύριο ζήτημα αυτό της μπαταρίας, κάτι που είχαμε και στην βιομηχανία των υπολογιστών με τους φορητούς. Λογικά όπως λύθηκε το ζήτημα εκεί και έχουμε ώρες δουλειάς πλέον στους φορητούς υπολογιστές, θα το ‘δουλέψει’ και η εταιρία πίσω από το μηχανάκι.

Με κόστος $3,595 – ή 2.872 ευρώ, είναι μια πραγματικά όμορφη δουλειά που κάνει τη δουλειά για όσους θα μετακινηθούν με ΜΜΜ. Από την άλλη, αν κανείς ‘την ψάχνει’ η 2η ή 3η γενιά θα είναι σούπερ…