Αντιπρόσωποι της ZhongGuanCun, γνωστής και ως η Κινεζική Silicon Valley, εντυπωσίασαν με την παρουσία τους στην φετινή CES 2010 και σε μεγάλο βαθμό έκαναν ντόρο με τις ανακοινώσεις τους.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που μια Ζώνη Υψηλής Τεχνολογίας από την Κίνα είχε παρουσία σε μια CES.

Η περιοχή που έχει βάση το Πεκίνο περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 20,000 διαφορετικές εταιρίες! Μέσα σε αυτές και κολοσσοί όπως οι Microsoft, IBM και Cisco.

Οι εταιρίες που είχαν παρουσία δεν ήταν πάντα οι μεγαλύτερες αλλά “σίγουρα οι καλύτερες”, είπε ο κύριος Frank Tan, ιδρυτής της ZhongGuanCun.

Για να δούμε λοιπόν τις εταιρίες που ‘παράγουν’ νέες τεχνολογίες στο παγκόσμιο εργοστάσιο που λέγεται Κίνα…

Στις εταιρίες συμπεριλαμβάνονται e-book readers  από την εταιρία Hanvon, φορητές συσκευές υγείας από την IVT Corporation, ημιαγωγούς από την Vimicro και σχεδιασμό software από την Patentics.

  • Ο ιδρυτής της Vimicro, Dr. Dave Yang,  ηγούνταν των συνομιλιών και συζητούσε για παράδειγμα για νέες τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας. “Οι παραδοσιακές μέθοδοι βασίζονται στην τεχνολογία” εξηγεί, “ενώ οι δικές μας βασίζονται στις σκηνές”.
  • Ο ιδρυτής της IVT και διευθύνων σύμβουλος της εταιρία, Dr. Qiang Gao, παρουσίασε τις ιατρικές συσκευές που βασίζονται σε Bluetooth τεχνολογία. Η εταιρία παράγει μετρητές πίεσης, θερμιδομετρητές. μετρητές ζακχάρου για 100 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από τις συσκευές είναι προσβάσιμες από γιατρούς και ασθενείς από όλον το κόσμο.
  • Ο κύριος Liu Yingjian, πρόεδρος της  Hanvon Technology, έδωσε μια σύντομη εικόνα των προϊόντων e-book readers που παράγει η εταιρία του και μάλιστα έδωσε τολμηρούς στόχους για το μέλλον: η εταιρία του φιλοδοξεί να γίνει ο νούμερο 1 κατασκευαστής e-book readers στον κόσμο. Η Hanvon προσφέρει οκτώ διαφορετικά μοντέλα με διαστάσεις από  5 έως 9 ίντσες. Οι συσκευές είναι, σύμφωνα με την εταιρία, διαφορετικές από εκείνες της  Amazon επειδή επιτρέπουν στον χρήστη να διαβάζει και να γράφει. Τα μοντέλα της  Hanvon είναι ακόμη Wi-Fi  και 3G ικανά.
  • Η IGRS έχει δημιουργήσει ένα στάνταρ για ‘σύνδεση’ τεχνολογιών και έχει σαν πελάτες την Panasonic, τη Cisco και Linksys. Ο στόχος του νέου στάνταρ είναι να δημιουργήσει πρότυπο σύνδεσης PC, TV και τηλεφώνων με πληροφορίες προσβάσιμε μέσω Internet.
  • Ο ιδρυτής της Patentics, Dr. Gang Qiu, ήταν αυτός που έκανε την τελευταία παρουσίαση εστιάζοντας σε “καινοτόμες τεχνικές μηχανών αναζήτησης”. Ο κός Qiu αναφέρθηεκ στην τεχνολογία ως “νοήμωνα αναζήτηση”. Η ιαπωνική Google;