14321_large_X_37_B_Silo

Το X-37B ξεκίνησε το 1999 σαν ένα πρόγραμμα της NASA αλλά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία το παρέδωσε το Πεντάγωνο τον Σεπτέμβριο του 2004. Οπότε και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να μιλά ανοιχτά για τον σχεδιασμό του σκάφους όχι όμως τον σκοπό της ύπαρξης του…

Το πρωτότυπο X-37B που μοιάζει με ένα διαστημικό λεωφορεία σε σμίκρυνση εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ την Παρασκευή και λίγοι χάρηκαν για το γεγονός αφού δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν ετοιμάζουν τον διάδοχο του διαστημικού λεωφορείο αλλά ένα διαστημικό σκάφος χωρίς πιλότο με “… μυστική αποστολή”.

Το στρατιωτικό αυτό σκάφος θα επιστρέψει στη γη πειράματα για επιθεώρηση και ανάλυση. Με μήκος 9 μέτρα και εκπέτασμα 4.5 μέτρα, το επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος έχει το 1/4 του όγκου του διαστημικού λεωφορείου με έναν κινητήρα στο πίσω μέρος του σκάφους για αλλαγή τροχιάς.

14323_large_X_37_B_Orbit_Graphics

Για την τροφοδοσία του σκάφους με ηλεκτρισμό το στρατιωτικό αυτό διαστημικό σκάφος χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλιακών συλλεκτών και μπαταρίες ιόντων-λιθίου.

Όσο για το αποτέλεσμα, οι στρατιωτικοί αναλυτές έχουν συμπεράνει ελείψει στοιχείων πως το Πεντάγωνο “… ρίχνει τα ζάρια να δει τι θα βγεί” από το πείραμα…

Άλλωστε και μόνο η πτήση σε συνδυασμό με τον έλεγχο όλων των υποσυστημάτων αποτελεί επιτυχία.