Στην υπηρεσία της δίωξης ναρκωτικών στις ΗΠΑ τα όπλα που… αναπτύχθηκαν στον Αφγανιστάν…

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται η συζήτηση για χρήση αεροσκαφών ‘ρομπότ’ πάνω από τα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Η χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας είναι κοινή κατάσταση στη μάχη για τη λαθρομετανάστευση στις ΗΠΑ μόνο που δεν είναι λίγα τα προβλήματα: όπως γράφει το Wired οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν ουκ ολίγες φορές μιλήσει για ‘παγωμένες’ επικοινωνίες πάνω από τα σύνορα ενώ και ένα μη-επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποίησαν οι Μεξικανοί καταστράφηκε πάνω από το El Paso.

Τώρα όμως τα πράγματα… σοβάρεψαν: η χρήση των μη επανδρωμένων οχημάτων θα γίνει για κυνήγι ναρκωτικών..!

Από το άγονο πεδίο μάχης του Αφγανιστάν στο Μεξικό…

Σύμφωνα με συμφωνία που βγήκε στη δημοσιότητα ανάμεσα στον Πρόεδρο Barack Obama και τον Μεξικανό πρόεδρο, Felipe Calderon, το Πεντάγωνο έχει εγκρίνει την πτήση μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs) πάνω από το Μεξικό σε πτήσεις επιτήρησης.

Μια σημαντική επέκταση της συμφωνίας για τον ‘αντιναρκωτικό πόλεμο’ με τα αεροσκάφη-ρομπότ να περιλαμβάνουν και το πιο σύγχρονο, και μεγαλύτερο αεροσκάφος, “Global Hawk”. Οι αναφορές είναι από τους The New York Times και αφορούν ένα πραγματικά τεράστιο αεροσκάφος παρατήρησης που θα πετά στα 60.000 πόδια μια τεράστια ποικιλία ειδικών αισθητήρων: ένα ΠΟΛΥ εξελιγμένο αεροσκάφος με δυνατότητες ‘Μεγάλου Αδερφού’…

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσες πτήσεις θα εκτελέσει το Global Hawk αλλά οι Times αναφέρουν πως τέτοιας τεχνολογίας αεροσκάφη βοήθησαν να συλληφθούν οι δολοφόνοι του Jaime Zapata, ενός εκ των δύο ειδικών πρακτόρων της ειδικής υπηρεσίες Αλλοδαπών – U.S. Immigration and Customs Enforcement service, που πυροβολήθηκε ανάμεσα στο Mexico City και το Monterrey.

Αμερικανοί με έδρα το Μεξικό εναντίων των cartel…

Η βάση των χειριστών είναι μέσα στο Mexico City. Στην οδό 265 Paseo de la Reforma ένα ολόκληρο κτίριο είναι γεμάτο με αξιωματούχους όλης της… γκάμας (!) των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ: FBI, CIA, NSA και πλείστες ακόμη υπηρεσίες στη μάχη κατά των ναρκωτικών.

Όπως αναφέρουν οι Times, ένα δεύτερο τέτοιο “κέντρο συγχώνευσης” – ‘fusion center’ – θα ετοιμαστεί με Αμερικανούς και Μεξικανούς σύντομα αν και δεν είναι βέβαιο αν εδώ θα φτάνουν οι εικόνες των πανίσχυρων Global Hawks.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια σημαντική εξέλιξη, ένδειξη της υπερ-επιρροής των ΗΠΑ…