Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα των ΗΠΑ σε μια αποστολή που αναμένεται να είναι και η τελευταία στην ιστορία του.



Το διαστημικό σκάφος χάθηκε στον γαλανό ουρανό του Διαστημικού Κέντρου, αφήνοντας την εξέδρα εκτόξευσης στις 1420 τοπική ώρα (1820 GMT).

Η 12ήμερη αποστολή του θα το φέρει στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό (ISS) όπου θα παραδώσει ένα Ρωσικό τμήμα του σταθμού.

Μόλις δύο ακόμη πτήσεις απομένουν μετά τη σημερινή, μια του Discovery και μια του Endeavour. Η Nasa προσπαθεί να πετύχει να ολοκληρωθούν αυτές οι αποστολές πριν το τέλος του έτους. Στη συνέχεια ο στόλος των λεωφορείων θα αποσυρθεί σε μουσεία…

Το σήμα της αποστολής του πληρώματος δείχνει το Atlantis να πετά προς τη δύση.

Λίγα στοιχεία για το διαστημικό λεωφορείο Atlantis
Πρώτη πτήσηt: 3 Οκτωβρίου 1985
Συνολικός αριθμός πτήσεων: 31
Συνολική απόσταση που διένυσε: 186,315,249 χλμ
Συνολικός αριθμός ημερών σε τροχιά: 282
Συνολικές πτήσεις τροχιάς: 4,462

Η δύση μιας εποχής…

Περίπου 30 χρόνια και 115 εκατομμύρια μίλια αφότου η NASA εκτόξευσε το πρώτο διαστημικό λεωφορείο η Υπηρεσία ετοιμάζεται για τον επίλογο του Νοεμβρίου. “Κάθε πτήση είναι σημαντική,” ανέφερε ο Mike Curie, εκπρόσωπος της NASA. “Υπάρχει εξοπλισμός που χρειάζεται να μεταφερθεί στον διαστημικό σταθμό για να μπορέσει να δουλέψει όσο χρειαζόμαστε να δουλέψει. Το διαστημικό λεωφορείο είναι το μοναδικό που είναι ικανό να μεταφέρει τεράστια αντικείμενα εκεί. Δεν υπάρχει άλλο διαστημικό όχημα που μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα με το βάρος και το μέγεθος αυτών των αντικειμένων.”

Εκτός από το βάρους n 11,000-λιβρών Ρωσικό μίνι εργαστήριο, το Atlantis θα πάει και νέες μπαταρίες στον σταθμό αλλά και μια εφεδρική κεραία επικοινωνιών μεταξύ άλλων.

Η ρωσική μονάδα έχει μήκος πάνω από 7 μέτρα και πλάτος 3.5 και θα χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον χώρος αποθήκευσης και εργασίας. Η προσαρμογή της μονάδας αυτής αλλά και της νέας κεραίας επικοινωνιών θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τους έξι αστροναύτες στους τρεις διαστημικούς περιπάτους. Ο ρομποτικός βραχίονας του Atlantis, αλλά και ένας ακόμη του Διαστημικού σταθμού θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή.

Αυτή τη φορά οι αστροναύτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέα παράθυρο επτά τμημάτων που τοποθετήθηκε τον Φεβρουάριο. Πανοραμική θέα και σταθμός ελέγχου για τις ρομποτικές εργασίες.

Καλή επιτυχία Atlantis…