Μια εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι εκείνη την ημέρα θα στείλει το Atlantis σε προγραμματισμό για επιστροφή στη Φλόριντα γύρω στις 6:15 το πρωί της Τετάρτης, 20 Ιουλίου 2011.

Η προσγείωση αυτή θα φέρει το τέλος στο διαστημικό πρόγραμμα του ‘λεωφορείο’ μετά από 135 αποστολές.

Τέσσερις βετεράνοι αστροναύτες θα πετούν στην τελευταία πτήση σε μια αποστολή που είναι προγραμματισμένο να κρατήσει 12 ημέρες και να θα παραδώσει εξαρτήματα και ανταλλακτικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο κύριος Chris Ferguson θα είναι ο κυβερνήτης της αποστολής με τους κυρίους Doug Hurley ως πιλότο και ειδικούς (mission specialists) τους Sandy Magnus και Rex Walheim.

Το Atlantis αυτή την εβδομάδα βγήκε από το υπόστεγο τους στο τμήμα κτιρίων Vehicle Assembly Building του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι και συνδέθηκε με εξωτερική δεξαμενή και ειδικούς πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν στην εκτόξευση.

Το συναρμολογημένο διαστημικό λεωφορείο αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο του ταξίδι για την εξέδρα εκτόξευσης το βράδυ της 31ης Μαίου και να φτάσει εκεί στην 1η Ιουνίου, περίπου την ώρα που το Endeavour θα προσγειώνεται στη γη την τελευταία φόρα.

Μόλις το Atlantis βρεθεί στην εξέδρα, η NASA σχεδιάζει να εκτελέσει μια δοκιμή γύρω στις 15 Ιουνίου και να δοκιμάσει τις τροποποιήσεις στην εξωτερική δεξαμενή.

Θα ακολουθήσουν δοκιμές ακτίνων X στη δεξαμενή και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δοθεί το οκ για εκτόξευση. Επίσημη ημερομηνία θα επιβεβαιωθεί από ένα ειδικό πλήρωμα δοκιμών στις 28 Ιουνίου.

Μετά την… συνταξιοδότηση του το Atlantis θα ετοιμαστεί για να είναι σε μόνιμη επίδειξη στο Kennedy Space Center Visitor Complex.