Είναι το ικανότερο -και ακριβότερο, επιθετικό ελικόπτερο στον πλανήτη. Τώρα θα γίνει και ένα εναέριο σύστημα διοίκησης για τους σύγχρονους ‘ιππότες’ του αέρα…

Στον αέρα λοιπόν είναι το  AH-64 Apache της Boeing στην τελευταία έκδοση Block III που διαθέτει μεταξύ άλλων μια νέα γενιάς σουίτα ηλεκτρονικών. Με τα ηλεκτρονικά αυτά το ελικόπτερο θα μπορεί να επιχειρεί σε συνεργασία με μη επάνδρωμένα εναέρια οχήματα.

Η “μαμά” θα ελέγχει τα “μικρά”

Με την ενσωμάτωση του συγκεκριμένου κιτ ηλεκτρονικών το επιθετικό ελικόπτερο αυτό εισάγει κάτι που φέρνει την ηλεκτρονική εποχή στη μάχη ακόμη πιο κοντά: το πλήρωμα θα μποδεί να δει εισερχόμενο βίντεο από UAV μια ικανότητα που ονομάζεται “ικανότητα επιπέδου 2 (VUIT-2)”.

Με τις επιτυχείς δοκιμές να φτάνουν στο “επίπεδο 4” οι πιλότοι θα ελέγχουν του UAV από τον θάλαμο διακυβέρνησης του ελικοπτέρου, αφού θα εμφανίζεται στο ολοκαίνουργιο ψηφιακό πιλοτήριο του Block III το ίχνος της πτήσης του UaV και το σύστημα θα επιτρέπει τον έλεγχο του ωφέλιμου φορτίου αλλά και την άφεση των όπλων του UAV.

Αυτές τις ημέρες ξεκινά η έναρξη χαμηλής παραγωγής που0 θα ενσωματώνει και τον ισχυρότερο κινητήρα -701D  ενισχυμένο σκελετό αλλά και νέο στροφείο (έλικας) από συνθετικά υλικά.

Το πρώτο ελικόπτερο Block III αναμένεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τον Ιούνιο του 2011 ενώ σε δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των δύο παραγωγικών γραμμών σε μία. Μετά τον Απρίλιο του 2013 προβλέπεται η έναρξη της πλήρης παραγωγής του Block ΙΙΙ.

Longbow, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό σε ηλεκτρονικά αντίμετρα, ειδικά όταν προσπαθεί να κατευθύνει τους πυραύλους του εναντίον των στόχων. Η αναβάθμιση σε Block  ΙΙΙ προβλέπει την αύξηση των ικανοτήτων του ελικοπτέρου, όπως η εμβέλεια του ραντάρ AN/APG-78 και των πυραύλων, χρήση ευρυζωνικού δικτύου επικοινωνιών, και ενσωμάτωση πιο εκτεταμένης γκάμας όπλων. Επίσης θα βελτιωθεί ο ρυθμός ανόδου του ελικοπτέρου, η αύξηση της ταχύτητας πλεύσης του και η αύξηση του ωφέλιμου φορτίου.