Πριν λίγες ώρες, ξημερώματα ώρα Ελλάδος πέταξε τελικά ο X-51 για τον οποίο σας είπαμε πως εαν εξελιχθεί ανοίγει μια νέα εποχή στις πολεμικές αποστολές κρούσεις.

Ο νέος υπέρ-υπερηχητικός πύραυλος πλεύσης X-51A Waverider πέταξε λοιπόν σημειώνοντας και νέο ρεκόρ στις υπερ-υπερηχητικές πτήσεις.

Ο X-51A πέταξε για περισσότερα από τρία λεπτά με ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ενώ για την εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε το αεροσκάφος B-52Η Stratofortress της αμερικανικής Αεροπορίας που πετούσε στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τη USAF.

Ο πύραυλος κατάφερε για 200 δευτερολέπτα να αυξάνει την επιτάχυνση του πριν αρχίσει η ταχύτητα του να μειώνεται με την αμερικανική Αεροπορία να δηλώνει πως το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα δώδεκα δευτερόλεπτα. Ο πύραυλος κατασκευάστηκε για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από την Pratt & Whitney Rocketdyne – παρείχε τον κινητήρα scramjet, και τη Boeing.

Η ανακοίνωση μιλά για “… άλμα στην τεχνολογία των κινητήρων, ένα κατόρθωμα που συγκρίνεται με το πέρασμα από τα ελικοφόρα αεροσκάφη του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου στους κινητήρες των σημερινών αεριωθούμενων”.

Ο πύραυλος αυτός θα αξιοποιηθεί, όταν μπει σε παραγωγή, για αποστολές υπερταχείας προσβολής κρίσιμης στρατηγικής σημασίας στόχων από οπουδήποτε στον κόσμο αλλά όπως καταλαβένετε είναι σχεδόν βέβαιο πως πάμε σε μια νέα στρατιωτική κούρσα…. υπερ-υπερηχητική.