Ο γερόλυκος του διαστήματος, το πρωτοπόρο διαστημικό λεωφορεία της NASA τελικά δεν θα αποσυρθεί το 2010…

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πως η αποστολή του Endeavour, STS-134 θα πετάξει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 26 Φεβρουαρίου το επόμενο έτος.

Η αποστολή του Discovery από την άλλη με κωδικό STS-133 πάει για την 1η Νοέμβρη αφού σύμφωνα με τη NASA: “Οι ημερομηνίες-στόχοι ρυθμίστηκαν καθώς βασικός εξοπλισμός αποστολής για την πτήση STS-133 δεν θα είναι έτοιμος. Άρα με την αλλαγή στο πρόγραμμα του Discovery το Endeavour χρειάστηκε να πάει στο επόμενο ‘παράθυρο’ 7 του Φλεβάρη…

Ο εξοπλισμός είναι το Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) ένα μηχάνημα που αποφασίστηκε να σταλεί στο διάστημα όταν αποφαίστηκε και η παράταση ζωής για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέχρι το 2020. Τότε οι επιστήμονες αποφάσισαν να “αλλάξουν τον μαγνήτη σε ένα τρέχον πείραμα σωματιδίων φυσικής που τελικά θα προσαρμοστεί στον Σταθμό για μεγαλύτερο διάστημα.”

– Η αποστολή STS-133 θα “παραδόσει και εγκαταστήσει το Μόνιμο Τμήμα Πολλαπλών Χρήσεων, το μηχάνημα Express Logistics Carrier 4 και θα παρέχει σημαντικά εξαρτήματα” στον ISS.

– Η αποστολή STS-134 θα κουβαλήσει “ανταλλακτικά και δύο κεραίες επικοινωνιών S-band, μια δεξαμενή υψηλής πίεσης, επιπλέον ανταλλακτικά για το τμήμα Dextre και ασπίδες ενάντια σε μικρομετεωρίτες”.