Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ”Ενα Λαπτοπ Ανά Παιδί’  -One Laptop Per Child, ανακοίνωσε πως το επερχόμενο XO-1.75 laptop θα έχει δυνατότητες αφής -multitouch, και τροποποιεί το software για να μπορεί να αξιοποιήσει τον νέο εξοπλισμό.

Το XO-1.75 με οθόνη αφής 8.9-ιντσών θα ξεκινήσει να πωλείται του χρόνου με θα είναι εφοδιασμένο με έναν επεξργαστή Arm και είναι ο διάδοχος του σημερινού υπολογιστή XO-1.5 που διαθέτει επεξεργαστή Via x86 processor.

Ο Οργανισμός OLPC θα προσθέσει ακόμη μια οθόνη multitouch στην ταμπλέτα XO-3 που θα είναι έτοιμη το 2012.

Ο OLPC θέλει να χρησιμοποιήσει τα XO-1.75 laptop σαν πλατφόρμα για να δοκιμαστούν και να εξελιχθούν τα σωστά interfaces αφής για τα XO-3 tablets, είπαν οι υπεύθυνοι του όλου σχεδίου.

Τα XO laptop είναι σχεδιασμένα για παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι δυνατότητες αφής θα μειώσουν τις ανάγκες για χρήση ποντικιού ή να χειρίζονται εικόνες. Στο κομμάτι του λειτουργικού τρέχουν Linux OS ενώ  ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός άρχισε να μετατρέπει Linux software για να μπορεί να γίνει ο  χειρισμός με οθόνες multitouch. Ταυτόχρονα ο OLPC μετατρέπει το πακέτο λογισμικού Sugar που δημιουργεί το ειδικό για εκπαίδευση user interface για laptops. Αυτό το εξελίσσουν τα Sugar Labs, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χειρίζεται την εξέλιξη αυτών των προγραμμάτων.

Το περασμένο Μάϊο ο OLPC απέρριψε τη χρήση εκδόσεων των Windows OS στις επερχόμενες συσκευές.