Η ζήτηση για φωτοβολταϊκά μειώθηκε ελαφρά στη Γερμανία σαν αποτέλεσμα της μείωσης των επιδοτήσεων (feed-in-tariffs (FIT) και έτσι αρκετοί κατασκευαστές τέτοιων modules μείωσαν τις τιμές τους. Τον Ιούνιο οι εταιρίες έριξαν τις τιμές τους κατά 10% στα 1.73-1.78 ευρώ/W ($2.22-2.28) και κάποιοι τελευταία ‘κούρεψαν’ τα ποσοστά τους ακόμη περισσότερο κατά 3-5% στα 1.65 ευρώ, λένε πηγές της βιομηχανίας.

Η πτώση στην επιχορήγηση όπως είναι φυσικό είχε αποτέλεσμα να μειωθεί και η απόδοση (internal rate of return (IRR) για συστήματα ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία. Καταναλωτές και επιχειρήσεις που πριν έδειχναν ενδιαφέρον για εγκατάσταση συστημάτων τώρα τηρούν στάση αναμονής ώστε να πέσουν οι τιμές των φωτοβολταϊκών και να αυξηθεί η χρηματική απόδοση σε αντιστάθμισμα της μειωμένης κρατικής επιδότησης μέσα από το σύστημα ενέργειας.

Από την άλλη βέβαια με τη γερμανική αγορά σε λήθαργο, μια αγορά που έχει το 50% των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, οι κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων από άλλες χώρες θα βρίσκουν πιο εύκολα τέτοιον εξοπλισμό, κάτι που δεν ίσχυε το 2010 όταν το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής πήηγαινε στα γερμανικά λιβάδια και τις βαυαρικές κεραμοσκεπές…

Strong demands for solar modules from non-German markets in both Europe and Asia have served to buoy component and material prices thus far, making it difficult for German module makers and system installers to lower price.