Ναι, είναι γεγονός, όλα δείχνουν πως το λατρεμένο μας The Commodore 64 θα… σηκωθεί από το hall of fame της τεχνολογίας  πριν τα φετινά Χριστούγεννα σύμφωνα με μια μικρή εταιρεία που έχει βαλθεί να το φέρει στα καταστήματα….

Έτσι λοιπόν η εταιρία Commodore USA μετά από μια  μακρόχρονη μάχη να καταφέρει να… βρει την άκρη με το ποιος έχει τα δικαιώματα του ονόματος, δια του Διευθύνοντος Συμβούλου της κου Barry Altman σχεδιάζει να προσφέρει στην αγορά ένα όλα-σε-ένα PC που θα είναι “ακριβής replica” του αρχικού σασί του Commodore 64!

Σύντομο μάθημα ιστορίας…

Γνωστό και ως Commodore PC64, το νέο σύστημα θα έρθει λογικά το 4ο τρίμηνο  του τρέχοντος έτους και δεν θα του.. λείπουν τα χαρακτηριστικά: διπύρηνος Intel Atom D525 επεξεργαστής με Nvidia Ion2 γραφικά, 4GB DDR3 μνήμη, 1TB σκληρός δίσκος, DVD/CD οπτικό drive, ενσωματωμένο 802.11n WiFi, και 6-in-1 media-card reader.

Σύμφωνα με τον Altman η εταιρία έχει εξασφαλίσει παγκόσμια δικαιώματα για τη χρήση του ονόματος Commodore και την πώληση όλα-σε-ένα  PCs. Η μεγάλη… μάχη βέβαια έγινε για το όνομα που σήμερα ελέγχεται από την Commodore Licensing BV, μια θυγατρική της εταιρίας Asiarim, με την οποία ο κος Altman λέει πως έχει υπογράψει συμφωνία πριν λίγες ημέρες.

Τα δικαιώματα έρχονται από τα χρόνια της θρυλικής Commodore International, του κου Jack Tramiel που λανσάρισε το C64 το… ηρωϊκό 1982. Τότε να θυμήσουμε πως το C64 πωλούνταν προς $595, μια… σούπερ χαμηλή τιμή για οικιακό υπολογιστή, που μάλιστα έπεσε σύντομα στα $199! Όπως άλλωστε είχε πει ο δημιουργός του μιλώντας στην 25η επέτειο: “Φτιάχναμε μηχανήματα για τις μάζες,”  και αναφερόμενος στον άλλο… μύθο τον συνιδρυτή της Apple  Steve Wozniak που έκανε “μηχανές για τις τάξεις.”

Ο Tramiel είπε πως η εταιρία πούλησε μισό εκατομμύριο Commodore 64 σε μηνιαία βάση πριν το 1984 οπότε έφυγε από την εταιρία ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως 22 με30 εκατομμύρια C64 πουλήθηκαν πριν η το αγαπημένο αυτή μηχάνημα γίνει ένα… φάντασμα στο παιδικό ντουλάπι.