Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Business Software Alliance, ένας μη-κερδοσκοπικός σύνδεσμος που φανέρωσε φρέσκα στοιχεία την Τετάρτη. Το ποσό λοιπόν των $142 δισεκατομμυρίων θα μπορούσε να έρθει στην παγκόσμια οικονομία εάν οι κυβερνήσεις έκαναν κάτι για την πειρατεία, λένε οι άνθρωποι της εταιρίας.

Ο Οργανισμός που απαρτίζεται από εταιρίες της τεχνολογίας της πληροφορικής ολοκλήρωσε μια έρευνα σε 42 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 93% της παγκόσμιας αγοράς για το PC software. Οι υπολογισμοί δείχνουν πως αν η πειρατείας μειώνονταν κατά 10% στα επόμενη τέσσερα χρόνια, θα δημιουργούνταν οικονομική δρασηριότητα αξίας $142 δισεκατομμυρίων, κατά κανόνα σε τοπικές επιχειρήσεις.

Θα δημιουργούνταν δε 500.000 νέες high-tech δουλειές που θα έφερναν φορολογικά έσοδα $32 δισεκατομμυρίων, συμπεραίνει η έρευνα.

‘‘Το software έχει φέρνει αλυσιδωτές εξελίξεις σε όλη την IT βιομηχανία επειδή η πώληση και υποστήριξη του δημιουργεί ρεύμα στην οικονομική δραστηριότητα, είπε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, λογισμικό χωρίς άδεια αξίας $45 δισεκατομμυρίων έχει γεμίσει την αγορά μόνο πέρυσι με αποτέλεσμα απώλειες $110 δισεκατομμυρίων σε έσοδα, απασχόληση και φόρους σε τομείς συγγενικούς.

Η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη. Στην Ιαπωνία για παράδειγμα η πειρατεία έφτασε το 21% πέρυσι, στις ΗΠΑ το 20% από την άλλη όμως η Κίνα είχε 79% (!) πειρατεία και η Ινδία 65%.

Δύσκολη αποστολή…