Είναι μια εταιρία από τη Σουηδία, η Soltech Energy, που πρόσφατα έλαβε το χρυσό μετάλιο για το πιο σημαντικό νέο υλικό σε έκθεση που έγινε στην Στοκχόλμη, πρωτεύουσα της Σκανδιναβικής χώρας την έκθεση Νordbygg 2010. Το βραβείο πραγματικά της άξιζε αφού αφορά ένα συστημα που εξέλιξε η εταιρία για θέρμανση με κεραμίδια κατασκευασμένα από γυαλί!

Τα πλακίδια είναι φτιαγμένα από κοινό γυαλί ζυγίζουν όσο κανονικά κεραμίδια αλλά επιτρέπουν στον ήλιο να ζεστάνει αέρα που χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να ζεστάνει το σπίτι και μειωθεί ο… λογαριασμός!

Το άλλο… cool χαρακτηριστικό είναι πως είναι διάφανα αλλά υποστηρίζονται από ένα ειδικό μαύρο υλικό απορόφησης  οπότε δεν γίνεται… διάφανη και ζωή στο σπίτι. Το υλικό αυτό αποροφά τις ακτίνες του ήλιου, ζεσταίνεται όπως είπαμε ο αέρας από κάτω και με τη βοήθεια ειδικών δοκών ο αέρας μεταφέρεται στην οροφή και στο σπίτι.

Ο δε ποιός κοινός τρόπος να συνδεθεί το σπίτι το σύστημα αυτό είναι με ένα “σύστημα διανομής ζεστού νερού”: ουσιαστικά τα γνωστά μας… καλοριφέρ!

Τέλειο;