Ποιοι τα κάναν… θάλασσα φέτος;

Είναι η λίστα με την οποία η γνωστή Greenpeace παρακολουθεί τις… πράσινες επιδόσεις των εταιριών ηλεκτρονικών…

Έκπληξη προκαλεί η μεγάλη πτώση της Apple στο… ‘πρασινόμετρο’ φέτος. Μετά από πολύ έντονη κριτική την δεκαετία αυτή η εταιρία από την Καλιφόρνια είχε ανέβει στην πεντάδα αλλά φέτος κύλησε πάλι αρκετά χαμηλά…

Αν και το 4.9 στη κλίμακα της Greenpeace είναι το ίδιο με εκείνο του 2009, άλλες εταιρίες όπως η HP βελτιώθηκαν και την έριξαν στην ένατη θέση από την πέμπτη πέρυσι. Είναι πολύ αυστηρή μέτρηση με την εταιρία αυτή για παράδειγμα να είναι στον… τάκι επειδή δεν δήλωσε δημόσια τη θέση της στη νομοθεσία της ΕΕ για τις Επικίνδυνες Ουσίες (οδηγία EU Restriction of Hazardous Substances in electronics) αλλά και το ποια η θέση της στο γκρου TechAmerica. Επιπλέον αν θέλει να βελτιώσει τη θέση της πρέπει να δηλώσει τη χρήση χημικών στην αλυσίδα των προμηθευτών της και σχέδια για βελτιώσεις, ανακύκλωση (e-waste recycling) και την απόρριψη παλιών ηλεκτρονικών.

Βαθμούς πήρε η Philips για την πρώτη TV χωρίς πλαστικά που δύσκολα διασπώνται – polyvinyl chloride (PVC), και βλαβερά επιβραδυντικά – brominated flame retardants (BFRs). Τα PVC και τα BFR χρησιμοποιούνται σε πλακέτες και περιβλήματα αλλά δεν σπάνε εύκολα και γεμίζουν το περιβάλλον. Η δε έκθεση σε αυτά για μακρό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μάθησης και μνήμης.

Το PVC είναι πλαστικό που σε ηλεκτρονικές συσκευές είναι σε καλωδιώσεις ενώ όταν παράγεται υπάρχουν και άλλα υλικά που είναι παραπροϊόντα όπως διοξίνες.

Περισσότερα χωρίς PVC και BFR προϊόντα…

Νέα προϊόντα χωρίς PVC και BFRs βγαίνουν από την Acer, τις Ινδικές Wipro και HCL, την HP, ενώ αντίθετα Toshiba, LGE, Samsung, Dell και Lenovo ακόμη δεν έχουν ολόκληρες γραμμές παραγωγής χωρίς τέτοιες ουσίες.

Ποινή για τη μη συμμόρφωση με αυτές τις διαδικασίες πήρε και η ενώ και οι LGE, Samsung, Dell και Lenovo πήραν ποινές επειδή αθέτησαν δεσμεύσεις προς τη Greenpeace…

Εκτός από την Apple που κάνει τη μεγαλύτερη… ecoβουτιά, και οι LGE και Toshiba, από ηγέτες είναι στην 14η και 16η θέση. Αν και τα σκορ στους τομείς Απορρίμματα και Ανακύλωση έχουν τη μικρότερη πρόοδο συνολικά η Panasonic ανταμείβεται με την κίνηση της να παίρνει η ίδια πίσω και να ανακυκλώνει τηλεοράσεις της στην Ινδία, το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα για τηλεοράσεις αν και εδώ υπάρχει παγκόσμια υστέρηση…