Ο διάδοχος που ετοιμάζει η NASA λίγο πριν την… σύνταξη του διάσημου διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ένα $1.5 δισεκατομμύριο εκτός προϋπολογισμού, λένε αναλυτές.

Το κόστους $5 δισεκατομμυρίων (τώρα στα $6.5 δις) τηλεσκόπιο James Webb Space με την υπέρβαση κόστους θα μπορούσε να οδηγήσει σε “…καθυστέρηση της προγραμματισμένης για το 2014 εκτόξευσης. Το πολύπλοκο διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι και 3 χρόνια,” γράφουν οι Yudhijit Bhattacharjee και Andrew Lawler στο ScienceInsider, που μετέφερε πρώτο τα νέα. “Η αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και σε άλλες διαστημικές αποστολές.” Ουπς, και μας κατηγορούσαν πως δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε τους Ολυμπιακούς…

Η αναφορά έχει την υπογραφή του John Casani του NASA Jet Propulsion Laboratory στην Pasadena της California, που ετοιμάστηκε με διαταγή της Αμερικανικής Γερουσίας. 

Το νέο έρχεται καθώς η διαστημική υπηρεσία αντιμετωπίζει ακόμη πιο ισχνούς ομοσπονδιακούς προϋπολογισμούς τα επόμενα χρόνια. “Το τηλεσκόπιο είναι ένα καταπληκτικό τεχνικό επίτευγμα,” είπε ο Casani σε ενημέρωση στη NASA. Το “θεμελιώδες πρόβλημα,” λέει, πίσω από τις υπερβάσεις κόστους είναι πως ο προϋπολογισμός του 2008 για το σχέδιο ήταν πολύ χαμηλός και οι διευθυντές της NASA δεν είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα συμπλήρωσε ο ειδικός με το… μπαλάκι να πετάει στην εξέδρα.

Ο Mikulski λέει σε γράμμα στη ΝASA πως η εκτόξευση του JWST θα καθυστερήσει μέχρι το 2015 εμείς βλέπουμε πως δεν μόνο η… ‘Ελλάδα μητέρα των υπερβάσεων’.