Αυτό ανακοίνωσε η Ιαπωνική NASA (Japan Aerospace Exploration Agency) πριν λίγες ημέρες.

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει πάλι να χρησιμοποιεί το Uchinoura Space Center στην Επαρχία Kagoshima για να χρησιμοποιήσει τον επόμενος γενιάς πύραυλο Epsilon. Το σύστημα εκτόξευσης χρησιμοποιούνταν επί δεκαετίες για πυραύλους με στερεά καύσιμα πριν μειωθεί η χρήση του για μικρούς πειραματικούς πυραύλους με την απόσυρση του πυραύλου M-V, προκατόχου του 24μετρου Epsilon.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Hayabusa που τελείωσε ένα ταξίδι επτά ετών στον αστεροειδή Itokawa πέρυσι τον Ιούνιο είναι ένα από τα φορτία που εκτοξεύτηκαν από το άλλο Διαστημικό Κέντρο της χώρας της Άπω Ανατολής στην πόλη Kimotsuki.

Η Υπηρεσία αποφάσισε να το ανακαινίσει με νέο σύστημα εκτόξευσης που θα επαναχρησιμοποιείται για να μειώσει το κόστος εκτόξευσης του πυραύλου στερεών καυσίμων Epsilon και να χρησιμοποιήσει τις προηγμένες δυνατότητες επικοινωνίας του Κέντρου oUchinoura.

Με τα… πολλά οι Ιάπωνες τώρα θα είναι μια διαστημική ‘υπερδύναμη’ με δύο χώρους εκτόξευσης αφού θα λειτουργεί και το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima στην Kagoshima.

The agency decided not to use the Tanegashima center for firing off the Epsilon, fearing any accident in the program would gravely affect the launch of Japan’s mainline H2A and H2B rockets.