Το Robonaut 2 θα είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που θα βάλει… πλώρη για “…εκεί που άνθρωπος δεν έχει βρεθεί”.

Το επόμενο μήνα με την εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείο Discovery η αναμονή του R2 θα τελειώσει. Θα ταξιδέψει στο διάστημα, έστω και… μισό αφού στο διαστημικό λεωφορείο θα βρίσκεται το κεφάλι, τα χέρια και το πάνω μέρος του κορμού. Επειδή τα ‘πόδια’ του R2 είναι ακόμη υπό δοκιμή θα… εκτοξευτούν σε άλλη αποστολή. Λίγο αργότερα θα υπάρξουν και άλλες αναβαθμίσεις που σε τελική ανάλυση θα αναλάβουν κάποια στιγμή να βοηθούν τους γιατρούς με τις κινήσεις τους εκτός του σκάφους – extra-vehicular activities (EVAs).

Ακόμη και χωρίς τις πλήρεις δυνατότητες το R2 θα έχει… δουλειά αφού θα πρέπει να ‘μάθει’ να βοηθά σε διάφορες αποστολές. Αρχικά το… ημιτελές R2 θα χειρίζεται έναν ειδικό πίνακα με λειτουργίες, χειριστήρια και συνδέσεις όπως και οι υπόλοιποι με…σάρκα και οστά αστροναύτες.

Όταν το R2 θα διαθέτει και τα πόδια του θα μπορεί να κινείται και μέσα στο διαστημικό σταθμό αλλά και να εκτελεί διάφορα… ποταπά καθήκοντα όπως να καθαρίζει φίλτρα και να αλλάζει εξαρτήματα. Θα δέχεται διάφορες αναβαθμίσεις σε όλη τη διάρκεια της ‘ζωής’ του και ανάλογα με τις αποστολές.

“Το R2 αρχικά θα μπορεί να εξασκείται εσωτερικά ώστε να μπορούν οι αστροναύτες να το σηκώσουν αν πέσει,” λέει ο Rob Ambrose από το Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA.

Ακούγεται απλά… χαριτωμένο αλλά όπως καταλαβαίνεται είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να ‘συγκατοικήσουν’ στο διάστημα άνθρωποι και μηχανές…

Η NASA στοχεύει σε εκτόξευση στις 24 Φεβρουαρίου με το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Πάνω στο διαστημόπλοιο θα υπάρχουν εκτός από το R2 και έξι αστροναύτες με νέα εργαλεία και προμήθειες για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Είναι πάντως σημαδιακό αφού είναι η τελική αποστολή του Discovery και η τρίτη πριν το τέλος ζωής του μυθικού προγράμματος της NASA.