Είναι αλήθεια πως η Google είχε δημιουργήσει…. κύματα ανησυχίας στο κομμάτι του Web video όταν είχε ανακοινώσει πως ο Chrome θα σταματήσει να υποστηρίζει H.264-encoded βίντεο για χάρη του προτύπου της ίδιας της εταιρίας, WebM. Τώρα φαίνεται πως γίνεται κάτι… ανέλπιστο με τη Microsoft να αντεπιτίθεται και να προσφέρει ξανά H.264 βίντεο στον Google Chrome για Windows 7 χρήστες. Αυτό θα το κάνει με ένα δωρεάν downloadable Windows Media Player HTML5 Extension για τον Chrome.

Άλλη μια μάχη…

Η απόφαση της Google να μην υποστηρίζει H.264 βίντεο είχε να κάνει με ζητήματα πατεντών. Πιστεύει πως το WebM φορμά δεν έχει προσκόμματα με πατέντες και άρα είναι καλύτερη επιλογή για ένα online βίντεο φορμά. Από την άλλη το τελικό αποτέλεσμα του να σταματά να υποστηρίζει ο Chrome το H.264 βίντεο – λίγοι άλλοι εμπορικοί browsers υποστηρίζουν σήμερα WebM video — είναι πως site με πολύ βίντεο φεύγουν από το ‘καράβι’ του H.264 και υποστηρίζουν Flash βίντεο. Με άλλα λόγια αφήνουν ένα σχετικά ανοιχτό και διαθέσιμο στάνταρ για να επιλέξουν μαι τεχνολογία εξειδικευμένη.

Το λανσάρισμα αυτό της Microsoft για τον Chrome ακολουθεί τη διάθεση ενός άλλου δωρεάν add-on για τον FireFox που επιτρέπει σε χρήστες Windows 7 να αναπαράγουν H.264 βίντεο με τα Windows 7.

Για το… τεχνικόν της υπόθεσης οι όροι χρήσης για το H.264 βίντεο ελέγχονται από το MPEG LA και άρα δεν είναι αποκλειστικότητα της εταιρίας…