ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Το σύστημα ψύξης στον χτυπημένο από τον σεισμό αντιδραστήρα Νο. 2 του Σταθμού Παραγωγής Πυρηνικής Ενέργειας Fukushima No. 1, έχουν βγει εκτός λειτουργίας. Αυξάνονται έτσι οι φόβοι για νέα έκρηξη στο εργοστάσιο μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα No. 3.

Η τελευταία έκρηξη υδρογόνου στον αντιδραστήρα Νούμερο 3 στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Fukushima είναι η νεότερη εξέλιξη σε μια διαδικασία που κρατά τη διεθνή κοινότητα σε επαγρύπνηση…

Σε συναγερμό η Tokyo Electric Power Co…

Το πρωί είχαμε μια έκρηξη στον αντιδραστήρα με Νο. 3 στο Fukushima No. 1 εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 11 ατόμων αλλά δεν επηρεάστηκε το κέλυφος που απομονώνει τον πυρηνικό αντιδραστήρα, αναφέρει η Υπηρεσία Πυρηνικής ασφάλειας της ιαπωνικής κυβέρνησης και επιβεβαιώνει ο διαχειριστής του σταθμού.

‘‘Κρίνουμε πως η πιθανότητα να διαχυθεί ραδιενεργό υλικό είναι μικρή,’’ είπε ο αρμόδιος του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, κος Yukio Edano σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας πως η έκχυση θαλασσινού νερού θα οδηγήσει στην ψύξη του αντιδραστήρα No.3 συνεχίζεται.

Το συμβάν έλαβα χώρα στις 11:01 πρωί, ώρα Ιαπωνίας και είχε σαν αποτέλεσμα την έκρηξη της οροφής και των τοιχίων στο κτίριο όπου βρίσκεται η κατασκευή που απομονώνει τον αντιδραστήρα. Αιτία ήταν η έκρηξη υδρογόνου που είχε συμβεί στον αντιδραστήρα No. 1 το Σάββατο και αναμένονταν να ακολουθήσει ο αντιδραστήρας No. 3 όπως και έγινε.

Η τελευταία έκρηξη ώθησε την αρμόδια υπηρεσία (Nuclear and Industrial Safety Agency) να παροτρύνει σε 500 περίπου κατοίκους και σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων να βρεθούν σε κλειστά κτίρια.

Η Ιαπωνική ΔΕΗ – Tokyo Electric Power Co (TEPCO), που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, είπε πως 11 μέλη, εργάτες και στρατιωτικό προσωπικό της Δύναμης Άμυνας της Ιαπωνίας (Self-Defense Forces), έχουν τραυματιστεί.

Επίπεδα ακτινοβολίας

Τη Δευτέρα η ακτινοβολία στην γύρω περιοχή του εργοστασίου πέρασε πάνω από το όριο των 500 micro sievert την ώρα σε δύο τοποθεσίες, με μέτρηση 751 micro sievert στην πρώτη τοποθεσία και στις 2:20 π.μ και την δεύτερη με 650 στις 2:40 π.μ, σύμφωνα με την αναφορά.

Οι ωριαίες ποσότητες είναι περισσότερο από τα 1,000 micro sievert, επίπεδο ετήσιας ακτινοβολίας στην οποία εκτιθέμεθα σε ένα έτος. Η μεγαλύτερη μέτρηση ήταν στα 1,557.5 micro sievert στην Κυριακή…

Και ο 7ος Στόλος στην περιοχή…

Ο αμερικανικός 7ος Στόλος είπε πριν λίγη ώρα πως έχει μετακινήσει πλοία του μακριά από την περιοχή που επλήγη μετά την μέτρηση χαμηλού επιπέδου ακτινοβολίας. Ο στόλος ανέφερε πως αιτία ήταν ο καπνός από τον Σταθμό Παραγωγής Fukushima Dai-Ichi.

Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan ήταν στα 160 χιλιόμετρα από τις ακτές όταν τα όργανα του ανίχνευσαν την ακτινοβολία που μετρήθηκε όση η φυσιολογική ακτινοβολία ενός μηνός…

Όλες οι εξελίξεις πάντως και μετά τις απίστευτες αντιδράσεις στην Ιαπωνία βάζουν στο στόχαστρο κάθε σχέδιο για χρήση της πυρηνικής ενέργειας που είχε ‘αγιοποιηθεί’ τα τελευταία χρόνια. ΚΑΙ στη γειτονιά μας…