Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ιάπωνες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα για να αποτρέψουν την τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων αφού πλέον οι μηχανικοί έχουν καταφέρει να συνδέσουν καλώδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον αντιδραστήρα 2 ώστε να επαναλειτουργήσει το σύστημα ψύξης.

Ταυτόχρονα να απομακρυνθούν από τη Φουκουσίμα σε ακτίνα 80χλμ. ζητεί από τους Έλληνες η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ενώ Αυστραλία, Κίνα, Νότιος Κορέα και Ταϊλάνδη αναβάθμισαν τα επίπεδα συναγερμού όσον αφορά την παραμονή των υπηκόων τους στην Ιαπωνία. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι προγραμματίζουν αποστολές τσάρτερ για να απομακρύνουν Αμερικανούς και Βρετανούς από την Ιαπωνία ακόμη και αν ο Μ. Ομπάμα ήταν καθησυχαστικός για επιπτώσεις στις ΗΠΑ από το ατύχημα.

Προσπάθειες με κάθε μέσο με ‘εχθρό’ τον χρόνο…

Οι προσπάθειες να ψυχθεί χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο και ο αντιδραστήρας στο εργοστάσιο Fukushima Daiichi συνεχίζονται με μια ανεπανάληπτη προσπάθεια για την ψύξη του αντιδραστήρα. Τόνοι από νερό έχουν πέσει από τις δυνάμεις του υπουργεία άμυνας της χώρας, Self-Defense Forces, στον αντιδραστήρα No. 3 για δεύτερη μέρα, στην συνέχεια όμως η προσπάθεια σταμάτησε όταν ξεκίνησαν οι τελικές προσπάθειες για να συνδεθεί ξανά το ρεύμα στο σύστημα ψύξης.

Επτά ειδικά φορτηγά της SDF ξεκίνησαν να ρίχνουν 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα No.3 το απόγευμα της Παρασκευής μετά τους 64 τόνους που ρίχτηκαν την προηγούμενη μέρα από ελικόπτερα της SDF και πέντε ειδικά φορτηγά αλλά και κανόνια της αστυνομίας. Στην ‘μάχη’ για την ψύξη του αντιδραστήρα θα ριχτούν και 30 φορτηγά της πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο με 140 πυροσβέστες της ειδικής ομάδας – ‘‘hyper rescue’’ team, ειδικοί σε διάσωση σε μεγάλες καταστροφές.

Οι αξιωματούχοι της χώρας σκέφτονται να κάνουν ρίψεις νερού και στον αντιδραστήρα No. 1 αν και δεν αποτελεί τόσο σημαντική απειλή όσοι οι No. 3 και No. 4 αντιδραστήρες.

Σήμερα καταφθάνει και ομάδα της IAEA – Διεθνής Ατομική Επιτροπή, με ομάδα τεσσάρων ατόμων που θα εκτελέσουν μετρήσεις.

Ενδείξεις που στον προβληματικό αντιδραστήρα ευτυχώς δείχνουν πτωτική πορεία από το πρωί της Παρασκευής. Στις 11 π.μ. οι ενδείξεις ήταν 265.0 microsievert την ώρα από 351.4 microsievert την ώρα στις 12:30 π.μ. Η μέτρηση έδειχνε 292.2 microsievert την ώρα στις 8:40 μ.μ. την Πέμπτη μετά τις ρίψεις νερού στον No. 3.

Όπως φαίνεται οι ελπίδες όλων είναι να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα αφού πλήθος κυκλωμάτων για την διανομή ισχύος έχουν πάθει ζημιά από το τσουνάμι…

Η ακτινοβολία θα μπορούσε να περιοριστεί στους No. 1, No. 3 και No. 4 αντιδραστήρες αν υπήρχε η οροφή που όμως έχει καταστραφεί από τις εκρήξεις υδρογόνου της περασμένης εβδομάδας.

Τη στιγμή του σεισμού στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας Fukushima Daiichi δούλευαν οι αντιδραστήρες No. 1, No. 2 και No. 3 και σταμάτησαν να λειτουργούν αυτόματα αλλά οι πυρήνες πιστεύεται πως έχουν μερικώς λιώσει αφού δεν μπορούσαν να ψυχθούν.

Τους 6.400 έχει φτάσει ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ενώ περισσότεροι από 10.000 είναι οι αγνοούμενοι.