Σταδιακά επανέρχονται σε κανονική λειτουργία οι υποδομές των κατασκευαστών τσιπ στην Ιαπωνία.

Τα εργοστάσια στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας επανέρχονται σε λειτουργία. Από την άλλη ακόμη και μετά την επισκευή των ζημιών η αστάθεια στην παροχή ρεύματος και η έλλειψη πρώτων υλών και εξαρτημάτων είναι τα στοιχεία που εμποδίζουν τις εταιρίες να λειτουργήσουν με πλήρη ισχύ.

Τα εργοστάσια παραγωγής μκροεπεξεργαστών είναι συνήθως σχεδιασμένα για να δουλεύουν επί 24ώρες και τα περισσότερα από αυτά είναι μια τόσο πολύπλοκη σύνθεση από τόσα πολλά μηχανήματα που όταν ‘κλειστεί ο διακόπτης’ χρειάζεται μια εβδομάδα μόνο για να επανεκινηθούν. Επιπλέον κάθε φορά που ξεκινά η γραμμή παραγωγής, κάθε μηχάνημα πρέπει να επιθεωρηθεί πλήρως.

Για την ώρα, κάποια εργοστάσια ‘κρατούν’ την παραγωγή τους που ενεργοποιήθηκε εκ νέου σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην δημιουργηθεί ζήτημα από την περιορισμένη παροχή ισχύος.

Η Fujitsu ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πως ξεκινά ξανά τη λειτουργία σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κυκλωμάτων. Το εργοστάσιο στην Περιφέρεια Miyagi ασχολείται με περαιτέρω στάδια στην κατασκευή κυκλωμάτων. Για την ώρα η μονάδα θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση κυκλωμάτων που ήδη είχαν εν μέρει κατασκευαστεί, είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας.

Τέσσερα εργοστάσια της εταιρίας Renesas Electronics Corp. άρχισαν επίσης εν μέρει τη λειτουργία του από τα επτά που διαθέτει η εταιρία. Η συγκεκριμένη είναι η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο στην κατασκευή μικροελεγκτών, τσιπ δηλαδή που χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν ηλεκτρονικές λειτουργίες σε αυτοκίνητα και καταναλωτικές συσκευές.

Το εργοστάσιο της συγκεκριμένης εταιρίας που επηρεάστηκε περισσότερο βρίσκεται στην Περιφέρεια Ibaraki και ήδη έχει επανέλθει ο ηλεκτρισμός ενώ άλλα δύο από τα εργοστάσια δεν μπορούσαν να επανέλθουν, όπως λέει η Wall Street Journal, επειδή δεν είχαν ρεύμα οι τοπικοί προμηθευτές τους.

Στην Fujitsu, λειτουργίες σε τρία εργοστάσια στο βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας παραμένουν κλειστά. Η εταιρία μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας δεν ήξερε πότε θα επαναλειτουργήσουν.

Ένα από τα τρία εργοστάσια βρίσκεται στην Περιφέρεια Iwate Prefecture και άλλα δύο στην ταλαιπωρημένη Fukushima.

Η Toshiba Corp., έχει επίσης ένα εργοστάσιο στην Περιφέρεια Iwate που κατασκευάζει μικροελεγκτές και άλλα κυκλώματα και έπαθε ζημιές από τον σεισμό.

Η συγκεκριμένη εταιρία είναι βασικός προμηθευτής μνημών αλλά το βασικό της εργοστάσιο στην κεντρική Ιαπωνία δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό.