Πόσο κοστίζουν τα… ‘εντόσθια’ ενός iPad 2; Η iSuppli λέει πως το Apple tablet πρέπει να κοστίζει $323.35, μόνο τα εξαρτήματα, στην έκδοση 32GB, ενώ η αμερικανική έκδοση της Verizon (EVDO) κοστίζει $326.60 για το HSPA μοντέλο. Η έκδοση HSPA χρειάζεται εξαρτήματα για Bluetooth, GPS και Wi-Fi εκτός του τσιπ Intel/Infineon ενώ η έκδοση EVDO έχει το όλα-σε-ένα n Qualcomm chipset, όπως το Verizon iPhone.

Το αντίπαλο γκρουπ ανάλυσης UBM TechInsights τοποθετεί το κόστος της έκδοση 3G πιο χαμηλά στα $270, χωρίς να αναφέρει χωρητικότητα.

Η iSuppli έχει την πιο αναλυτική παρουσίαση των κοστολογίων και πιστεύει πως η οθόνη μαζί την επίστρωση αφής είναι το πιο ακριβό τμήμα με κόστος $127. Είναι κατασκευή της LG Display με γυαλί της TPK ή της Wintek. Αν και η Apple έχει να ωφεληθεί από οικονομίες κλίμακας και δίνει ‘δουλειές’ σε προμηθευτές όπως τη Samsung, η χαμηλή αποδοτικότητα στην παραγωγή LCD οθονών έχει ανεβάσει τα κόστη σε σχέση με πέρυσι – ή αλλιώς η παραγωγή που δεν επαρκεί…

Πιο αναλυτικά…

Το τσιπ ασύρματης σύνδεσης για το HSPA 3G iPad κοστίζει $18.70 από τις Skyworks και TriQuint, ενώ το μοντέλο της Verizon κοστίζει $16.35 από τις Avago, Murata και Skyworks πάλι, λέει η iSuppli. Η συνδυασμός 32GB flash μνήμης, RAM και ROM φτάνει τα $65.70.

Και οι iSuppli και οι UBM συμφωνούν πως ο επεξεργαστής αν και πιο γρήγορος από αυτόν του Xoom NVIDIA Tegra 2, είναι ανταγωνιστικό προς $14 ή $15.

Η UBM μιλά για κόστος $20 ενώ πιστεύεται πως ο A5 κατασκευάζεται από τη Samsung σε διαδικασία 45 νανόμετρα: σχετικά μεγάλο κύκλωμα αφού έχει και 2ο πυρήνα Samsung 46nm LPDDR2 (low-power double data rate 2) RAM.

Και οι δύο ομάδες ερευνών πιστεύουν πως το tablet είναι πιο προσιτό από το Xoom στην κατασκευή ενώ η UBM πιστεύει πως το Xoom κοστίζει $288 στην κατασκευή ενώ η iSuppli κοστολογεί τα εξαρτήματα στα $359.92. Η υψηλότερης ανάλυσης αλλά χαμηλότερης ποιότητας οθόνη, τα 1GB RAM, ανεβάζουν την τιμή. Ένα 32GB, 3G iPad είναι λίγο πιο ακριβό, λέει η iSuppli στα $320.

Κανένα από αυτά τα κοστολόγια δεν περιλαμβάνει συναρμολόγηση, έρευνα και ανάπτυξη, πωλήσεις, μεταφορά και το… κέρδος.