Ένα νέο πλαίσιο υιοθετεί η Ευρώπη για την ασύρματη ‘σηματοδότηση’ radio-frequency identification (RFID).

Τα νέα δεδομένα δεν θα ισχύσουν άμεσα αλλά σε έξι μήνες και ακόμη και τότε θα είναι σε εθελοντική βάση αλλά το θετικό είναι πως είναι μια προσπάθεια να μπει η ιδιωτικότητα των πολιτών στην ευρωπαϊκή ατζέντα RFID.

Το νέο στάνταρ με την επωνυμία “Privacy and Data Protection Impact Assessment Framework for RFID Applications” εκδόθηκε τον Ιανουάριο και είναι σε παραγωγή εδώ και έξι μήνες. Τώρα λαμβάνει την έγκριση της Υπηρεσίας European Network and Information Security Agency (ENISA) ως το στάνταρ με το οποίο θα χρησιμοποιείται το RFID στην Ευρώπη.

Το κείμενο αυτό (ένα 24σέλιδο PDF/257 KB, ετοιμάστηκε από την βιομηχανία των RFID industry και την Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29 (Article 29 Working Group), μια επιτροπή από εθνικά υπεύθυνους διευθυντές προστασίας δεδομένων. Αν και τα νέα στάνταρ θα είναι εθελοντικά, αναμένεται να υιοθετηθούν ευρέως αφού δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είναι μια εταιρία συμβατή με αυτά αφενός, ενώ και το κοινό φοβάται με την έλλειψη κανόνων.

Τι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα…

Όλα έχουν σχέση με τα προσωπικά δεδομένα. Το Πλαίσιο που συμφωνήθηκε έχει τέσσερα επίπεδα εφαρμογής και αφορά από τα άτομα έως και τις παλέτες με τα εμπορεύματα. Για τα άτομα και π.χ τα κινητά τους τηλέφωνα σε χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού στις εγκρίσεις – Privacy Impact Assessments (PIAs), το όλο Πλαίσιο περιλαμβάνει τον έλεγχο πως η μετάδοση είναι επιμελώς κρυπτογραφημένη. Για τις μεγάλες εταιρίες το Πλαίσιο βοηθά τις εταιρίες να εστιάσουν στις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των RFID ασύρματων τεχνολογιών. Το ζήτημα με την εφαρμογή στάνταρ είναι σημαντικό αφού με τέτοια συστήματα που σύντομα θα είναι απίστευτα προσιτά στη χρήση, κάθε ερώτημα ασφάλειας είναι σημαντικό.

Το Πλαίσιο της ΕΕ μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η περίπτωση π.χ ένα μεγάλο σουπερμάρκετ να ανιχνεύσει τα ρούχα που αγόρασες EU αλλά ένα γυμναστήριο θα πρέπει να συμφωνήσει με τα νέα στάνταρ αλλιώς μπορεί να ξέρει χωρίς να το θέλεις τι όργανα χρησιμοποίησες στη γυμναστική σου…