Και επισήμως στην αγορά ο Atom Z670 επεξεργαστής (aka Oak Trail) σχεδιασμένος για φορητές συσκευές όπως tablet και netbook αλλά και τις λεγόμενες “προσαρμοσμένες εφαρμογές” (ιατρικές συσκευές, συστήματα πληρωμής κ.ο.κ).

Το περασμένο μήνα η Intel έδωσε τυχαία πληροφορίες για τον επεξεργαστή της στο website της ενώ σύμφωνα με την εταιρία ο Atom Z670 είναι καλύτερος σε κάθε σημείο από τα προηγούμενα μοντέλα: σε απόλυτες επιδόσεις, σε απόλυτη κατανάλωση ενέργειας και σε αναλογία επιδόσεις/Watt. Είναι βασικά στοιχεία μέτρησης για φορητές εφαρμογές και αναμένονται πλέον από σήμερα τα πρώτη ανεξάρτητα τεστ για να επιβεβαιωθούν τα λεγόμενα της εταιρίας…

Συστατικά της ‘συνταγής’…

Ένας επεξεργαστής γραφικών, ένας memory controller, δύο σχετικά μεγάλα block στο ίδιο τμήμα πυριτίου. Η σχεδίαση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα μειώσεις κόστους και ισχύος. Η δε Intel προσέθεσε και ειδικό video hardware που μπορεί να χειριστεί αποκωδικοποίηση 1080p. Στο παρελθόν αυτή η διαδικασία κάπως… ‘δεν’ με τους Atom. Η αμερικανική εταιρία λανσάρει και την τεχνολογίας Intel Enhanced Deeper Sleep που κάνει ακόμη περισσότερη οικονομία όταν ο υπολογιστής είναι αδρανής.

Από άποψη επιδόσεων η Intel αναμένει αύξηση επιδόσεων “διψήφια” ενώ προφανώς όλα αυτά τα νούμερα εξαρτώνται από τις εφαρμογές. Γρηγορότερος θεωρητικά ο πυρήνας γραφικών στα 400Mhz (από 200Mhz). Η μνήμη συστήματος και αυτή γίνεται DDR2-800 (από DDR2-400/533).

Προφανώς θα δούμε και ανακοινώσεις προϊόντων από σήμερα ενώ οι πελάτες των Atom θα αναβαθμίσουν το line-up τους…