Η γνωστή για το ‘ψαχτήρι’ της εταιρία που βλέπουμε ξανά και ξανά να επενδύει σε σχέδια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές μόλις έκλεισε μια νέα επένδυση $168 εκατομμυρίων στην έρημο Mojave Desert για ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επένδυση πηγαίνει στην BrightSource Energy, μια εταιρία που αναπτύσσει και λειτουργεί εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο μεγάλης κλίμακας, και θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο Ivanpah.

Το Ivanpah είναι ένα σύστημα παραγωγής ηλιακής ενέργειας που χρησιμοποιεί την θερμική ηλιακή τεχνολογία για μια “τεχνολογικά υπεύθυνη” σχεδίαση. Το εργοστάσιο που θα παράγει ενέργεια για την πολιτεία της Καλιφόρνια, χρησιμοποιεί την τεχνολογίας που ονομάζεται “πύργοι ενέργειας”.

Συγκεκριμένα καθρέπτες που ονομάζονται ηλιοστάτες, τοποθετούνται σε μια συστοιχία και στοχεύουν στις ακτίνες του ήλιου. Στη συνέχεια παράγεται ατμός που οδηγείται σε τουρμπίνα η οποία στη συνέχεια κινεί μια γεννήτρια. Επειδή τεράστιες ποσότητες ηλιακής ενέργειας κατευθύνονται σε μια μικρή περιοχή, στήνονται οι λεγόμενοι ηλιακοί πύργοι που είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί.

Ο ηλιακός πύργος στην Ivanpah θα χρησιμοποιεί 173.000 ηλιοστάτες ο καθένας από τους οποίους έχει δύο καθρέπτες: θα είναι το μεγαλύτερο έργο του είδους του..

Η Google κυριολεκτικά δεν… αφήνει να πέσει κάτω μεγαλόπνοο σχέδιο παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές και πέρυσι τον Μάιο επένδυσε και $38 εκατομμύρια σε φάρμες με ανεμογεννήτριες για ενέργεια που θα επαρκεί για 20 χρόνια…