Σε συμφωνία για κοινή άσκηση κυβερνοπολέμου ήρθαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές του Ατλαντικού συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα στη μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος και την προώθηση της κυβερνο-ασφάλειας.

Σε συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαίας επιτρόπου Cecilia Malmström, υπεύθυνης για τη μάχη ενάντια στο κυβερνοέγκλημα και της γραμματέας για την προστασία της ασφάλειας (US Homeland Security secretary) Janet Napolitano, επήλθε συμφωνία για να μια κοινή άσκηση ΕΕ και ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές του Ατλαντικού θα ετοιμάσουν μια άσκηση στα τέλη του 2011.

Οι ΗΠΑ έχουν σε εξέλιξη ασκήσεις κυβερνοασφάλειας ενώ και αρκετά χρόνια, ενώ η ΕΕ εκτέλεσε την πρώτη της με την ονομασία Cyber Europe 2010, αργά πέρυσι.

Υψηλού επιπέδου κυβερνητικά στελέχη και στις δύο ηπείρους υποσχέθηκαν ακόμη να μοιραστούν και σε επίπεδο κυβερνητικό και σε ιδιωτικό εμπειρία και πρακτικές. Η συνεργασία σχεδιάζεται σε τρία βασικά επίπεδα: τη μάχη ενάντια στα botnets, την ασφάλιση βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου (όπως σε συστήματα επεξεργασίας νερού και παραγωγής ενέργειας) και την ενίσχυση της αντοχής και της σταθερότητας του internet.

Στην δήλωση της ΕΕ για τη συνάντηση αναφέρεται πως ΕΕ και ΗΠΑ θα προχωρήσουν στον συντονισμό ετήσιων προσπαθειών ενημέρωσης.

Υπουργοί συμφώνησαν δε να εργαστούν πιο κοντά με όσους καταχωρούν domain-name για μια πιο πλήρη καταστολή των website παιδικής εκμετάλευσης στο Δίκτυο, ένα θέμα που είναι πιθανό να προκύψει και σε συνέδριο για την προστασία παιδιών online στη Silicon Valley που η κυβέρνηση συμφώνησε να διεξάγει στα τέλη του 2011.

Τέλος οι υπουργοί της ΕΕ είπαν πως θέλουν να πείσουν περισσότερες χώρες να συμφωνήσουν με το Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κυβερνοέγκλημα (Council of Europe Convention on Cybercrime), συμπεριλαμβανομένου προγράμματος για να επεκταθεί η ενσωμάτωση σε αυτό όλων των μελών της ΕΕ και ταυτόχρονα να ζητηθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής να συμμετέχουν. Το συγκεκριμένο Συνέδριο για το Κυβερνοέγκλημα θεωρείται σε γενικές γραμμές το ‘ανώτερο επίπεδο’ για την κυβερνο-ασφάλεια και τη διερεύνηση του κυβερνοεγκλήματος.

Συνολικά 30 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη αλλά και με τις ΗΠΑ έχουν εγκρίνει τη Συνθήκη.

Ένα επόμενο Συνέδριο και ΕΕ-ΗΠΑ για την κυβερνοασφάλεια αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη του έτους σε μια διαδικασία που φαίνεται πως, επιτέλους. παίρνουν στα σοβαρά υπόψιν τους οι δύο πλευρές του Ατλαντικού.