Τα internetικά πακέτα που εξασφαλίζουν τη ροή των δεδομένων ανάμεσα σε ανερχόμενες χώρες, τις νέες ‘μηχανές παραγωγής’ του πλανήτη, ετοιμάζονται να κάνουν ένα τεχνολογικό… bypass!

Μιλάμε για τις χώρες που ανήκουν στο λεγόμενο BRICS – από τα αρχικά των Brazil, Russia, India, China και με προσθήκη πλέον της Νοτίου Αφρικής – που έχουν συμφωνήσει να ετοιμάσουν ένα υπόγειο δίκτυο με ταχύτητες 12.8Tbit/s που θα είναι υποθαλάσσιο και θα δημιουργήσει σύνδεσμο ανάμεσα στη Βραζιλία και την Νότιο Αφρική αλλά και την Αγκόλα.

Το νέο σύστημα που ονομάζεται South Atlantic Express cable system (SA ex) θα αποτελέσει τη συντομότερη και ταχύτερη σύνδεση ανάμεσα στην Αμερική, την Αφρική, την Ινδία και την Κίνα.

Η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Κινεζικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμού, η κρατική IDC της Νοτίου Αφρικής μεταξύ άλλων. Σε ηγετικό ρόλο η eFive Telecomms, όπως λέει το TechCentral SA σε αναφορά του.

Τη βασική υποδομή θα παρέχουν η Alcatel Lucent και η Huawei.

Αυτό το σημαντικότατη νέο σχέδιο είναι μια από τις πολλές επενδύσεις που έχουν σαν στόχο να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η ταχύτητα στο traffic ανάμεσα στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Το SAT-3/WASC/SAFE (South Atlantic 3/West Africa Submarine Cable/South Africa Far East) σύστημα ενώνει την Πορτογαλία, την Νότιο Αφρική και την Ασία. Ένα νεώτερο καλώδιο δικτύωσης το Main One – που συνδέει Νιγηρία, Γκάνα και Πορτογαλία ήδη επεκτείνεται σε νέα Phase II που θα το φτάσει μέχρι η Νότιο Αφρική.

Το όλο project ανακοινώθηκε από τους ηγέτες των χωρών BRICS στην Κίνα την εβδομάδα που μας πέρασε.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε  εδώ