Τα σκάνδαλα αμυντικών συστημάτων δε λένε να κοπάσουν στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή τη φορά ένα “… έγγραφο που έχει υποστεί επεξεργασία με λεπτομέρειες των αδυναμιών που έχουν τα Βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια” έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας – Ministry of Defense (MoD).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που ανακάλυψε το The Daily Star, η ερασιτεχνική ουσιαστικά επεξεργασία των κειμένων, είχε σαν αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα πρόσφατο, μόλις του 2009, έγγραφο να γνωστοποιήσει πως μια δομική αβαρία σε ένα πυρηνικό υποβρύχιο της Βρετανίας θα είχε σαν αποτέλεσμα το λιώσιμο του πυρήνα του αντιδραστήρα (core meltdown), και άλλα “πιθανώς καταστροφικά ατυχήματα” ενώ υπάρχουν και άλλα ελαττώματα στη σχεδίαση του αντιδραστήρα.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε δώσει την αναφορά στη δημοσιότητα αφού η συγκεκριμένη νομοθεσία Ελευθερίας της Πληροφόρησης έδωσε τη δυνατότητα σε όσους είναι ενάντια στα πυρηνικά να ζητήσουν πληροφόρηση. Το ζήτημα που προέκυψε ήταν πως τα έγγραφα που δόθηκαν στη στη δημοσιότητα δεν αφαιρέθηκε το κείμενο αλλά πάνω στο ηλεκτρονικό λευκό του background στο αρχείο PDF απλά προστέθηκε μαύρο χρώμα. Σε κάθε περίπτωση τελικά το κείμενο που ήταν να ‘κρυφτεί’ ήταν ορατό.

Στο έγγραφο αυτό λοιπόν, οι λεπτομέρειες για τις αδυναμίες των Βρετανικών υποβρυχίων, λεπτομέρειες για αδυναμίες και των Αμερικανικών πολιτικών καταστροφής – οι ειδικές διαδικασίες που ακολουθούνται όταν συμβεί ατύχημα σε τέτοιο υποβρύχιο, και άλλες άκρως απόρρητες λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν ουσιαστικά από… λάθος στην επεξεργασία του εγγράφου!

“Είναι απίστευτη ντροπή, όποιος είναι υπεύθυνος πρέπει να απολυθεί”, είπε ανώνυμη πηγή του Υπουργείου στους δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας πως “… οι Αμερικανοί θα είναι εξοργισμένοι που οι διαδικασίες τους αποκαλύφθηκαν”

Σε τελικά ανάλυση το ΥΜΑ των Βρετανών απομάκρυνε το έγγραφο και το αντικατέστησε όπως έπρεπε αλλά οι λεπτομέρειες που βγήκαν στη δημοσιότητα αφορούν και τα μοντέλα αντιδραστήρων που θα εγκατασταθούν στα νέα βρετανικά υποβρύχια οπότε το κακό έχει γίνει: όλοι υα γνωρίζουν τις απόρρητες αδυναμίες συστημάτων που θα παραμείνουν σε υπηρεσία επί δύο δεκαετίες…