Η νέα αναβάθμιση για το λειτουργικό φέρνει multi-tasking, μεγαλύτερη ενοποίηση Skype, βελτιωμένη είσοδο χαρακτηριστικών, νέες συσκευές και πολλά άλλα…

Με τρεις συνεργάτες hardware, βασικές βελτιώσεις στο λειτουργικό η Microsoft Corp μας λέει πως το “Mango” θα είναι ένα ‘killer’φρεσκάρισμα για τα Windows Phone. Σε ειδικό event η εταιρία έδωσε πρόγευση για τα επερχόμενα νέα στοιχεία του λειτουργικού του smart phone και ελπίζει να έχει την άλλη απάντηση για τα Android και iOS.

Το νέο OS έχει “500+ νέα χαρακτηριστικά”..

I. Messaging και GUI ενσωμάτωση

Η Microsoft έχει ξεκάθαρα επενδύσει σε στη βελτίωση του Γραφικού Περιβάλλοντος – GUI. Αλλαγές στο πληκτρολόγιο, προτάσεις λεξιλογίου – με τεχνολογία predictive logic. Δεν ξέρουμε αν θα είναι προσαρμόσιμη – adaptive.

Και speech to text όπως στο Android, για να μιλάς στο κινητό και να εκφωνείς. Το κινητό διαβάζει δε και τα SMS. Στο Facebook έχεις δυνατότητες για μηνύματα multi-platform. Σε ένα thread αναμειγνύεις και Facebook μηνύματα και κείμενο.

Μπορείς και επιλέγεις σημαντικά emails ενώ υπάρχει και στο email client ενσωματωμένο calendar με συγχρονισμό αυτόματο του calendar και του Facebook account.

II. Apps

Η Microsoft έδειξε αρκετές δικές της apps, αλλά και third party. Έδειξε και χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται σε third party apps γενικά.

Το Windows Phone επιτρέπει πλακίδια (tiles) τρίτων, ορατά στην μπροστά οθόνη. Για παράδειγμα η British Airways έδειξε μαι app που επιτρέπει σε επιβάτες να κάνουν 3D tour των αεροσκαφών και να έχουν live αναβαθμίσεις μέσω app με ώρες πτήσης και άλλα.

Έχει προστεθεί multi-tasking με ένα multi-program menu που δείχνει με preview παράθυρα που μπορείς να εναλλάξεις μέσω cover flow.

Το app show έδειξε πολλά σε tile/app, από τη Microsoft. Υπάρχει Facebook auto-tagging και uploading ενώ ο Windows Phone Senior Project Manager Derek Snyder έδειξε και πλήρως λειτουργική έκδοση Office να ανοίγει spreadsheets.

Η Microsoft έδειξε και Internet Explorer 9 Mobile να δουλεύει και σε ζωντανή δοκιμή νίκησε τους browsers των Google Inc. (GOOG) (έτρεχε Android 2.2), Research in Motion Ltd. (RIM), και Apple, Inc. (AAPL) σε HTML5 benchmark, Speed Reading.

Μέσω του χαρακτηριστικού “App Connect”, ο νέος browser μπορεί να περάσει πληροφορίες και σε apps όπως π.χ αποτελέσματα αναζήτησης στην IMDB app. Αναζητήσεις στο Bing, είναι και “…location aware” που σημαίνει πως συνδέεονται με χάρτες που δείχνουν εντυπωσιακοί στον IE9m.

Υπάρχει και το Visual Search που σου επιτρέπει να φωτογραφίσεις κάτι και να βάλεις το Bing να αναζητήσει αυτόματα με βάση τεχνολογίες αναζήτησης εικόνας και κειμένου – ο κύριος Snyder έκανε αναζήτηση για τη Miley Cyrus και ΔΕΝ είναι πλάκα…

Η Microsoft λέει πως η βιβλιοθήκη των app περιλαμβάνει 18,000 apps – δεν είναι κακό αλλά με 200,000+ Android apps και 350,000 iPhone/iPad apps υπάρχει διαφορά.

III. Hardware Συνεργάτες

Ανακοινώθηκε πως Samsung, LG και HTC θα έχουν… κάτι για τα WP7 ενώ ανακοινώθηκε και η κινέζικη ZTΕ με τις Acer και Fujitsu. Και η Acer και η Fujitsu έχουν μικρή εμπειρία στα κινητά.

Από την άλλη στρατηγικός συνεργάτης της Microsoft είναι η Nokia που θα καταργήσει σταδιακά Symbian OS.

IV. Τελευταίες Λεπτομέρειες

Το Mango θα εμφανιστεί τέλη Αυγούστου, λίγο πριν από την φημολογούμενη εμφάνιση του iPhone 5 ενώ και το ‘μεγάλο νέο’ για το άλλο στρατόπεδο φέρνει το Android 3.5 “Ice Cream Sandwich” κάπου στον Οκτώβρη με Νοέμβρη.

Η Microsoft έχει επισήμως ονομάσει το “Mango” τα Windows Phone 7.1 και όχι Windows Phone 7.5. Το Beta software development kit (SDK) είναι αυτές τις ώρες στα χέρια των developers…