Με ένα συμβατικό μικρόφωνο αν ένας επιστήμονας θέλει υψηλής ανάλυσης φωτογραφία μιας μεγάλης περιοχής πρέπει να χρησιμοποιήσει τυπικά ένα μικροσκόπιο και να σκανάρει μια μεγάλη επιφάνεια, καταγράφοντας πολλές εικόνες τη φορά.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Fraunhofer στο τμήμα Applied Optics and Precision Engineering, έχουν από την άλλη δημιουργήσει ένα λεπτό, φορητό μικροσκόπιο που μπορεί να συλλάβει όμοιας ποιότητας εικόνες σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Σε αντίθεση με ένα μικροσκόπιο ανίχνευσης που ανιχνεύει μια εικόνα τη φορά το δημιούργημα του Ινστιτούτου Fraunhofer έχει μια σειρά από μικρούς φακούς που εγγράφουν έναν αντίστοιχο αριθμό από εικόνες. Έτσι δημιουργείται μια εικόνα.

Το νέο σύστημα μικροσκοπίου αποτελείται από τρεις πλάκες φακών η μια πάνω στην άλλη όπως οι… τηγανητές. Κάθε πλάκα καλύπτεται από το σύμπλεγμα των μικρών φακών και οι μικροσκοπικές λεπτομέρειες απεικονίζονται από έξι μικρούς φακούς και δύο αποχρωματικούς. Αυτή η σειρά φακών ονομάζεται “channels” και γίνεται ψηφιακή ενοποίηση σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο.

Με οπτικό πεδίο 5.3 χιλιοστά το μικροσκόπιο πετυχαίνει μια επίπεδη εικόνα. Για να γίνει εφικτή η δημιουργία της εικόνας χρησιμοποιήθηκε ένα στρώμα από φωτοανθεκτική επιφάνεια που καλύπτει τη συστοιχία φακών και την εκθέτει σε φως UV. Η σύσταση που εκτίθεται στο φως σκληραίνει και ειδική ουσία προστατεύει τη ‘μάσκα’΄.

Το μικροσκόπιο είναι σε πρωτότυπο στάδιο και ίσως δεν θα βγει σε παραγωγή παρά σε ένα με δύο χρόνια. Μόλις όμως ετοιμαστεί θα μπορεί να εξετάσει π.χ επιφάνειες δέρματος, έγγραφα για αυθεντικότητα ή άλλες εφαρμογές…