Η παγκόσμια βιομηχανία είναι σε ‘πόλεμο’ με τους hacker.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά με την εταιρία Αμυντικών Συστημάτων Lockheed Martin να επιβεβαιώνει σήμερα πως υπήρξαν προβλήματα στο δίκτυο της τα οποία προσπαθεί να διαχειριστεί τις τελευταίες ημέρες, και είναι αποτέλεσμα μιας “σημαντικής και επίμονης επίθεσης” προς το δίκτυο της.

Η εταιρία λέει πως καθώς η ομάδα πληροφορικής της ανίχνευσε άμεσα την επίθεση και λειτούργησε ‘επιθετικά’ απέναντι στο πρόβλημα, το σύστημα της είναι ασφαλές.

Κρίσιμες εξελίξεις…

Το Reuters αναφέρει πως ο αμερικανικό τμήμα ασφάλειας – US Department of Homeland Security and the Defense Department, έχει προσφέρει τη βοήθεια του στη Lockheed για να διευκρινιστεί το μέγεθος της επίθεσης. Το Reuters αναφέρει για πηγή του ένα “άτομο με άμεση γνώση” που λέει πως όσοι επιτέθηκαν είχαν εισβάλει σε ευαίσθητα τμήματα του δικτύου της Lockheed Martin αλλά και παρόμοια δίκτυα άλλων αμυντικών εταιριών των ΗΠΑ.

Εισέβαλαν σε συστήματα που ήταν σχεδιασμένα για να κρατήσουν έξω εισβολείς με αντιγραφή των “SecurID” ηλεκτρονικών κλειδιών από την εταιρία της EMC Corp, RSA security division. Τις πληροφορίες ανέφερε άτομο που δεν είχε εξουσιοδότηση να πει περισσότερα.

Αν και επισήμως δεν υπάρχει σχόλιο για το είδος της επίθεσης, το Reuters αναφέρει πως το ίδιο άτομο του είπε πως η επίθεση έγινε στις συσκευές SecureID, ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν κάθε 60 δευτερόλεπτα έναν συνδυασμό δύο επιπέδων ώστε να μένουν μακριά εισβολείς.

Δείγματα πάρθηκαν από ένα τμήμα του συστήματος στο οποίο είχε γίνει και επίθεση τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο είχε αποκαλυφθεί πως αυτή η πειρατική επίθεση είχε γίνει εφικτή με μια επίθεση phishing.

Η EMC δεν λέει τίποτα αλλά το Bloomberg News αναφέρει πως η εταιρία αντικαθιστά άμεσα τα συστήματα με νέα.

Ένα ακόμη παράδειγμα για το πως το Internet έχει και… ‘τρομακτικές’ προοπτικές με τα στρατιωτικά και αμυντικής τεχνολογίας δίκτυα να δέχονται πλέον πολύπλοκης και εξελιγμένες επιθέσεις.

Δεν είναι το πρώτο συμβάν τέτοιου τύπου. Το 2008, aτο BusinessWeek περιέγραφε μια επίθεση εναντίον του Booz Allen Hamilton που πάλι είχε επιτευχθεί μέσω phishing.

Το να ‘επιτίθεται’ κανείς σε μια εταιρία για να κλέψει σχέδια ενός στρατιωτικού συστήματος είναι η μια πλευρά, τα δίκτυα ρεύματος μιας χώρας όμως;

Αυτή η επίθεση σε “κρίσιμες υποδομές” είναι που φοβούνται περισσότερο οι κυβερνήσεις.