Μια σειρά από δεδομένα από την αποστολή της NASA που απεικονίζουν τον ουρανό δημοσίευσε η Υπηρεσία.

Κάποιες, λίγες φορές, έχουμε καταφέρει να κοιτάζουμε τον ουρανό και να πούμε: “που είναι το ταβάνι μου;”

Αν η απεραντοσύνη του ουρανού σας συναρπάζει τότε ίσως να σας ενδιαφέρει πως η NASA έχει δημοσιεύσει έναν θησαυρό από πληροφορίες για το διάστημα χάρη στην αποστολή της Wide-field Infrared Survey Explorer – γνωστή και ως WISE.

Σε δήλωση της η εταιρία πριν λίγες ημέρες είπε: “Αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να ‘ταξιδέψουν σε αστέρια και αστεροειδής στο πρώτο κομμάτι δεδομένων από την αποστολή της NASA με την ονομασία Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE).”

Στόχος της αποστολής που ξεκίνησε στον Δεκέμβριο του 2009 ήταν να χαρτογραφήσει τον νυχτερινό ουρανό με υπέρυθρο φως, ενδεχομένως αποκαλύπτοντας πολλά διαστημικά αντικείμενα που δεν ήταν ορατά με το ορατό φως. Πολλές από τις 2.7 εκατομμύρια εικόνες είναι διαθέσιμες online, και το σχέδιο είναι να έχουμε έναν πλήρη χάρτη του νυχτερινού ουρανού στο Web μέχρι την άνοιξη του 2012.

Οι εικόνες περιλαμβάνουν μακρινούς γαλαξίες και όχι-τόσο-μακρινούς αστεροειδείς.

Αν και πολλά τμήματα του νυχτερινού ουρανού είναι ήδη γνωστά στους αστρονόμους, η αποστολή WISE έχει αποκαλύψει και νέα συναρπαστικά τμήματα.

Περιλαμβάνονται 20 κομήτες και περισσότερους από 33.000 αστεροειδείς που ‘ταξιδεύουν’ ανάμεσα στον Δία και την Άρη. Οι αστρονόμοι να συνεχίζουν να κοιτάνε τα δεδομένα και να ψάχνουν για νέες ανωμαλίες.

Ας κοιτάξουμε και λίγο ψηλά..