Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Al-Waleed bin Talal θέλει τις τιμές του πετρελαίου στα $70 με $80 το βαρέλι.

Οι τιμές στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αποκτούν πτωτική πορεία από τον Μάιο και γενικότερα έχει ‘ξεφουσκώσει’ η τιμή του πετρελαίου αλλά οι τιμές είναι και πάλι υψηλότερες όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο σε σχέση με την περυσινή χρονιά όπως λέει το GasBuddy.

Ανάμεσα σε όσους ζητούν πτώση στις τιμές ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, μια περίεργη… πηγή. Ο Σαουδάραβας Al-Waleed bin Talal η χώρα του οποίου είναι από τις ιδρυτικές του ΟΠΕΚ λοιπόν δήλωσε πως θέλει να δει τις τιμές να πέφτουν ‘δραματικά’. Ο Talal θέλει να δει τις τιμές να μειώνονται στα $70 με $80 το βαρέλι όταν σήμερα κινούνται κοντά στα $100 το βαρέλι.

Ο Talal στη συλλογιστική του έχει ενσωματώσει το γεγονός πως οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν οχήματα που δεν χρειάζονται καύσιμα με βάση το πετρέλαιο:

“Δεν θέλουμε τη Δύση να πάει και να βρει εναλλακτικές,” είπε ο Talal σε συνέντευξη του στο CNN και στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria. “Και αυτό γιατί, προφανώς, όσο πιο υψηλή είναι η τιμή του καυσίμου, τόσο πιο πολλά κίνητρα έχει ο καταναλωτής να αναζητήσει εναλλακτικές.”

Ο πρόεδρος Obama δε πιέζει ήδη τις υπηρεσίες στις ΗΠΑ να καταργήσουν τα μεγάλα, βαριά και ‘αχόρταγα’ οχήματα με πιο μικρά και οικονομικά μοντέλα όπου αυτό είναι εφικτό ενώ και η αμερικανική κυβέρνηση κάνει μικρά βήματα με πιλοτικές αγορές ηλεκτρικών οχημάτων όπως το Nissan Leaf ή το μερικώς ηλεκτρικό Chevrolet Volt.

Όσο για τα πλήρους μεγέθους SUV που έχει ακόμη ανάγκη ένας κρατικός στόλος όπως ο αμερικανικός, στις ΗΠΑ η διοίκηση Obama θέλει να αυξήσει τη χρήση του βιοκαυσίμου E85 για να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές καυσίμου.

Σταδιακά οι Αμερικανοί θέλουν να μειωθεί η μέση κατανάλωση από στα 35.5 μίλια/γαλόνι μέχρι το 2016.

Φυσικά δεν είναι έκπληξη που ο Talal δεν θέλει τους… αχόρταγους σε καύσιμο Αμερικανούς να γίνονται ecoσυνειδητοποιημένοι. Αν όλοι θα οδηγούν αυτοκίνητα με 50 μίλια στο γαλόνι στις ΗΠΑ, ο ΟΠΕΚ θα έχει προβλήματα.

Ή θα πουλήσουν περισσότερα οχήματα σε Κίνα και Ινδία…