Περιμέναμε λίγο αλλά μοναδικές εικόνες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το τελευταίο διαστημικό λεωφορείο που έχει ‘δέσει’ σε αυτό. Για τελευταία φορά. Μια μοναδική εικόνα.

Η φωτό και το βίντεο ήρθαν από το διαστημικό σκάφος Soyuz που έφυγε από τον σταθμό στις 23 Μαίου με τον Ρώσο Κοσμοναύτη Dmitry Kondratyev, τον αστροναύτη της NASA Cady Coleman και τον αστροναύτη της European Space Agency Paolo Nespoli να επιστρέφουν στη γη. Μόλις βρέθηκε στα 200 μέτρα από τον σταθμό το σκάφος, η Σταθμός Σταθμός της Μόσχας διέταξε τον σταθμό να περιστραφεί 130 μοίρες και έτσι η Nespoli έλαβε βίντεο και φωτογραφίες.

Η καθυστέριση στη δημοσιοποίηση οφείλεται στον διοικητή του Soyuz Kondratyev που διέταξε τον Nespoli να αφήσει την κάρτα δεδομένων με τους φακέλους στην κάψουλα Soyuz μετά την προσεδάφιση στο Kazakhstan. Η ίδια η μηχανή καταστράφηκε στη διαδικασία επιστροφής.

Η ευκαιρία να έχουμε μια φωτό του διαστημικού λεωφορείο δεμένου στον ISS από κοντινό διαστημικό σκάφος δεν έχει υπάρξει ξανά. Μια ακόμη πτήση μόνο, αυτή του Atlantis, μένει για το τέλος…

Περισσότερες φωτό της NASA εδώ