Τον Φεβρουάριο η Κίνα επισήμως πέρασε την Ιαπωνία για να αποτελέσει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η αλλαγή φρουράς στο ΑΕΠ υπογράμμισε και μια αλλαγή ‘τάσης’ σε προϊόντα όπως π.χ αυτοκίνητα ή προϊόντα πολυτελείας.

Η γνωστή για τις έρευνες της DisplaySearch είδε και μια άλλη αλλαγή αυτή τη φορά για παραγωγή οθόνων (panel) LCD και ειδικά τις οθόνες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους για οθόνες, μόνιτορ και υπολογιστές tablet.

Σε μια αναφορά που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η DisplaySearch είπε πως η παραγωγή στην Κίνα μεγάλων οθονών τεχνολογίας thin-film transistor (TFT) LCD θα ξεπεράσει σε όγκο την παραγωγή της Ιαπωνίας στο τρέχον τρίμηνο. Το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά μεγάλων LCD αναμένεται να φτάσει το 5.3 % στο 2ο τρίμηνο σε σύγκριση με το μερίδιο της Ιαπωνίας που θα είναι 3.5%. Στο πιο πρόσφατο τρίμηνο, το μερίδιο της Ιαπωνίας ήταν στο 5.8% σε σύγκριση με το 4.8% της Κίνας.

Από την άλλη ούτε η Κίνα, ούτε η Ιαπωνία έχουν τη δυνατότητα – ή τη θέληση; – να φτάσουν Ταιβάν και Κορέα που μαζί έχουν κάπου το 90% της παραγωγής αν και στην Κίνα ετοιμάζουν νέα εργοστάσια.

Η WSJ μεταφέρει: “η πιθανότητα να περάσει την Ιαπωνία η Κίνα, μπορεί να δείχνει το ξεκίνημα μιας φάσης όπου η Κίνα θα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια αγορά likeliflat panel display industry,” κάτι που μας λέει ο κος Shawn Lee, αναλυτής για την DisplaySearch.

Από την άλλη υπάρχει και μια αλλαγή ‘τάσης’ αφού αν εξαιρέσουμε Sharp και Panasonic οι ιαπωνικές εταιρίας έχουν σταματήσει να παράγουν μεγάλα LCD panel ενώ ακόμη και η Sharp, η μεγαλύτερη στα ‘μεγάλα’ της Ιαπωνίας, έχει μετακομίσει μέρος της παραγωγής της στην Κίνα. Πρόσφατα συμφώνησε να μοιραστεί τεχνολογία και να δώσει παλαιότερο εξοπλισμό στην China Electronics-Panda Group και τα εργοστάσια παραγωγής LCD πάνελ στη Nanjing.

Οι Ιάπωνες, βλέποντας και την ‘τάση’ για τις φορητές συσκευές, έχουν αποφασίσει όπως φαίνεται να επενδύσουν σε μικρότερα μεγέθη για smartphone και mid-sized tablet…