Στις ΗΠΑ, μια – ακόμη – νέα τρέλα…

Όπως λέει η USA Today παρά τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, το 2009, τελευταίο χρονιά με νούμερα, πουλήθηκαν 10.000 μονάδες και τα στοιχεία στην Αμερική της American Wind Energy Association. δείχνουν πως σε σύγκριση, το 2001 είχαν πουληθεί μόλις 2.100 μονάδες.

Οι υπέρμαχοι των μικρών ανεμογεννητριών λένε πως είναι σημαντική εξέλιξη για μέρη των ΗΠΑ με άφθονο αέρα ενώ βασικά εμπόδια είναι οι τοπικές κυβερνήσεις, οι ζώνες που ορίζονται και η αποδοχή από τον κόσμοι.

Στην περιοχή Brandon για παράδειγμα, κάποιος κος Charlie Cross θέλει να προσθέσει μια μικρή, με ισχύ 200-watt τουρμπίνα στο φωτοβολταϊκό του σύστημα. Πριν γίνει αυτό, ο κος Cross πρέπει να πείσει την τοπική κοινότητα να δώσει άδειες σε χρήση για οικία.

Άλλη περιοχή, άλλη πολιτική βέβαια με τη Βοστώνη να έχει πιο επιθετική πολιτική και να βλέπει την υπόθεση και ως ευκαιρία για απασχόληση. Η πόλη έθεσε κανόνες το 2009 για τα ζητήματα του θορύβου, του ύψους και των ασφάλειας και έτσι κατάφερε να “απομυθοποιήσει” τη διαδικασία.

Άλλη πολιτική για το Portland στο Όρεγκον που έχει σχέδια για ένα μέλλον με τον άνεμο. Πέρυσι η πόλη αναβάθμισε  τους πολεοδομικούς της κώδικες για να μπορούν να εγκατασταθούν μικρές τουρμπίνες με μέγεθος και ύψος σε περιορισμένη κλίμακα. Οι πολίτες δεν έχουν αρχίσει να… τσιμπάνε βέβαια και λόγω κόστους.

Μια 10 kilowatt ανεμογεννήτρια  που χρειάζεται για ένα μεσαίο σπίτι, μπορεί να κοστίζει στα $35,000-$50,000, όπως λέει η εταιρία Windustry.

Από την άλλη η εταιρία Southwest Windpower στο Flagstaff της Αριζόνα έχει πουλήσει περισσότερες από 7,000 Skystream τουρμπίνες από το 2006 και παραδίδει έκδοση με 75% περισσότερη ενέργεια όπως λέει.

Τι χρειάζεται λοιπόν; κανόνες, χαμηλό κόστος, απόδοση και…. γείτονες που δεν θα γκρινιάζουν!