… αεροπορική βάση Eglin.

Η Lockheed Martin έκανε ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει το τόσο ταλαιπωρημένο και ‘προβληματικό’ στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων πρόγραμμα.

Για το πρόγραμμα του F-35 ‘Ενιαίου Μαχητικού Κρούσης’ (JSF) είναι ένα σημαντικό σημείο αφού όπως σας ενημερώνουν είναι πλείστα τα προβλήματα με το όλο πρόγραμμα.

Το F-35 Lightning II – όπως είναι ο πλήρης τύπος, που παραδόθηκε είναι το πρώτο παραγωγής μοντέλο με την παραδοσιακή τακτική απογείωσης και προσγείωσης. Το σκάφος ήταν να παραληφθεί από την ίδια τη βάση τον Νοέμβριο αλλά προβλήματα σχεδιασμού είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση μέχρι και τον Ιούλιο.

“Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ομάδα που οδήγησε στην παράδοση του AF-9 σήμερα,” σημείωσε ο κύριος Larry Lawson, διευθυντής προγράμματος για το Lockheed Martin F-35.

Το 5ης γενιάς αεροσκάφος – στο οποίο είναι μάλλον βέβαιο όπως δείχνουν οι χρόνοι πως θα κατευθυνθεί η Ελλάδα μετά το F-16, θα παραλάβει η 33η Πτέρυγα Μάχης της βάσης Eglin AFB αφού είναι και μια εξέλιξη που αναμένονταν από το 2009.

Έτσι το προσωπικό στη βάση είναι σε φάση προετοιμασίας σε τάξεις και προσομειωτές ενώ οι υπεύθυνοι ετοιμάζονται να διαχωρίσουν τον χρόνο πτήσης και εκπαίδευσης καθώς, προφανώς, οι ιπτάμενοι θα περιμένουν να βρεθούν στο cockpit.

Υπενθυμίζουμε πως το F-35 Lightning II και οι παραλλαγές του θα χρησιμοποιηθούν από το Σώμα Πεζοναυτών, την Αεροπορία, το Ναυτικό και πολλές χώρες.

Από την άλλη το μέγιστο πρόβλημα με το F-35 που έχει – αναγκαστικά ίσως αφού έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, αντέξει σε πολλά και καθυστερήσεις, είναι πανάκριβο.

Η Lockheed πρόσφατα είπε στην αρμόδια επιτροπή – Senate Armed Services Committee πως μερικά μοντέλα θα έχουν τελικό κόστος $771 εκατομμύρια το αεροσκάφος — με μια προκαταβολή των $264M που αιτεί το Πεντάγωνο.

Ακόμη χειρότερο είναι πως και οι αναβαθμίσει της έτερης ‘ασημένιας σφαίρας’ των ΗΠΑ, του F-22 έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό και οι νομοθέτες έχουν κουραστεί με τα προβλήματα εξέλιξης της Lockheed Martin.

Εν αναμονή εξελίξεων – και πιστέψτε μας, αφορούν και την Ελλάδα.

Θέλετε μια σύντομη πτήση μαζί μας;