Το αναπτύσσει αυτό τον καιρό η εταιρία QinetiQ σε συνεργασία με το αρμόδιο γραφείο των ΗΠΑ, το U.S. Office of Naval Research (ONR). Το “Blackfish” είναι ένα ρομποτικό jet-ski σχεδιασμένο ειδικά για να περιπολεί σε λιμάνια και ναυτικές βάσεις αλλά και να ψάχνει για υποβρύχιους εισβολείς.

Το σκάφος που λειτουργεί με τηλεχειρισμό, φέρει μια σειρά από αισθητήρες που του επιτρέπουν να “βλέπει” κάτω από το νερό και να ταξιδεύει με ταχύτητες έως και 64 χλμ/ώρα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ανιχνεύσει και σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από τα τυπικά jet-skis.

Το όλο project ναυτικής προστασίας είναι μια απάντηση σε μια ανάγκη που έχει προκύψει με αποστολές αυτοκτονίας όπως αυτή που έγινε το 2000 στο λιμάνι του Aden στην Υεμένη και είχε προκαλέσει τον θάνατο σε 17 ναύτες.

Όπως είπαν οι άνθρωποι της εταιρίας στο gizmag, και άλλες αποστολές είναι υπό σκέψη για το Blackfish, όπως αποστολές λιμενοφυλακής, συνοριοφυλακής, προστασίας ακτών, αντι-πειρατείας ή και παρανόμων δραστηριοτήτων.

Το 3 μέτρων σκάφος έχει υποβρύχιο σόναρ, ραντάρ επιφανείας, και υποβρύχιες κάμερες για να ανιχνεύει τις πιθανές απειλές. Το Blackfish δουλεύει έως και ένα χιλιόμετρο από την περιοχή όπου είναι ο ελεγκτής ενώ το GPS μπορεί να βοηθήσει για προγραμματισμό αυτόματης περιπολίας.

Μπορεί να τοποθετηθεί και οπλισμός ενώ αισθητήρες ανιχνεύουν αν είναι κοντά σε κολυμβητή.

Καθώς τα jet-ski είναι κατά κανόνα γρήγορα οχήματα, το βασικό πρόβλημα για την ομάδα της QinetiQ ήταν να δημιουργήσει ένα όχημα… αργό αρκετά για να μπορεί να ανιχνεύει όσους κολυμπούν. Αυτό έγινε με πλάγιους προωθητήρες που βοηθούν στο να είναι πιο αργό και ευέλικτο…

Στους επόμενους μήνες η ομάδα δουλεύει σε σενάρια και εξομοιώσεις ώστε μαζί με υποβρύχια σκάφη, αεροσκάφη και λοιπά οχήματα να συνεργάζεται ακόμη και για εξουδετέρωση εκρηκτικών…

Η QinetiQ έχει στόχο να δημιουργήσει μια σειρά από οχήματα στη συγκεκριμένη σειρά ενώ έχει στα σκαριά και ένα πιο προηγμένο πρωτότυπο.