Ακόμη $151 εκατομμύρια θα ζητήσει το Πεντάγωνο για να καλύψει το μεγαλύτερο κόστος στα F-35…

Το συνολικό κόστος μέχρι σήμερα είναι της τάξης των $380 εκατομμυρίων και ανεβαίνει διαρκώς. Το αμερικανικό Πεντάγωνο όμως δεν μπορεί άλλο να ανεχτεί της υπερβολές – λογικό και με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και έχει ζητήσει από τον Κονγκρέσο να εγκρίνει χρηματοδότηση στα $151 εκατομμύρια για το κόστος ανάπτυξης.

Τα χρήματα θα δοθούν όμως και θα ακολουθηθούν από περικοπές. Οι υπερβάσεις κόστους ήλθαν με τα πρώτα 31 αεροσκάφη που παράχθηκαν στην πρώτη από τις τρεις διαδικασίες παραγωγής χαμηλού ρυθμού – low-rate initial production (LRIP).

Το Pentagon ζήτησε τη μεταφορά κόστους με τη… βοήθεια μιας αναφοράς 91 σελίδων στις 30 Ιουνίου και το έγγραφο έλεγε πως εαν “…δεν εγκριθεί ο επαναπρογραμματισμός του κόστους, θα μεταφερθεί χρηματοδότηση μέσα στο πρόγραμμα του JSF για να καλυφθεί το κόστος.”

Αυτή η αλλαγή προγραμματισμού θα σημαίνει πως χρήματα από την 5η φάση (LRIP 5) θα χαθούν και άρα θα αγοραστούν λιγότερα τζετ. Το έγγραφο σημειώνει πως $151 εκατομμύρια είναι αναγκαίο λόγω του ανώτερου κόστους για την ανάπτυξη της ατράκτου και του κινητήρα. Το Defense News λέει πως το επιπλέον κόστος ήρθε πριν αναδομηθεί το πρόγραμμα του F-35 από τον πρώην υπουργό Άμυνας Robert Gates.

Το έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο σημείωσε πως στο πρόγραμμα του JSF ήδη γίνονται κινήσεις για να “απορροφηθεί” το κόστος εσωτερικά από τις εταιρίες.

Τουλάχιστον έχουν ολοκληρωθεί οι εναέριες δοκιμές ενώ ο στόλος των αεροσκαφών παλεύει να βρεθεί στον αέρα ξανά…