… μέχρι το 2015. Και θα είναι το τέλος του Ανθρώπου σε εναέριες πτήσης παρακολούθησης.

Μπορεί το Μη-επανδρωμένο όχημα Global Hawk να είναι πανάκριβο και αργοπορημένο, αλλά είναι μια συσκευή που κάνει δουλειά και έτσι με βάση και τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς, το διάσημο κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2, μετά από δεκαετίες χρήσης θα αντικατασταθεί από το RQ-4, ή αλλιώς το Global Hawk μέχρι το 2015.

Από την άλλη υπάρχουν αντιρρήσεις για τη χρήση του συγκεκριμένου αεροσκάφους λόγω κόστους και έλλειψης δοκιμών. Τα Μη Επανδρωμένα οχήματα Reaper UAV για παράδειγμα κοστίζουν στα $28 εκατομμύρια ενώ ένα Global Hawk τιμάται στα $220 το καθένα για να κάνει τη δουλειά του.

Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος, το Global Hawk θα πετά στα 60.000 πόδια και θα χρησιμοποιεί την ειδική κάμερα Optical Bar, μια κάμερα που θα μετατραπεί για να χρησιμοποιηθεί και από το Global Hawk εκτός από το U-2.

Οι κουβέντες στο πρόγραμμα της USAF Global Hawk συνεχίζουν με κάποιες φωνές να λένε πως δεν είναι αναγκαία τα αεροσκάφη U-2 από το 2015 αλλά και μη επιβεβαιωμένες σκέψεις να λένε πως U-2 και Global Hawk για λίγο θα μπορούσαν να συνεπιχειρούν – ακόμη και αν τα U-2 πετούν από το 1955.

Το αμφισβητούμενο Global Hawk πάντως έδειξε τα ‘δόντια’ του και σε αποστολές μετά το tsunami και τον σεισμό στην Ιαπωνία με 20 αποστολές και 500 ώρες συνολικά.

Όπως και να έχει ο roboπόλεμος είναι εδώ για να μείνει…