Μέρος εδώ και χρόνια της Lockheed Martin, η Sikorsky, μόλις μας αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες του πρωτοτύπου Raider X. Και μάλιστα το καινοτόμο στρατιωτικό ελικόπτερο είναι και…

…φορτωμένο με πυραύλους Hellfire όπως και με ένα κύριο όπλο των 20mm. Η Sikorsky τα δίνει όλα όπως και ανταγωνισμός της για να κερδίσει τον διαγωνισμό Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA) και βρίσκεται πια στην West Palm Beach της Φλόριντα για δοκιμές.

Η εταιρία λέει πως έχει εξασφαλίσει το 98% των εξαρτημάτων που της είναι απαραίτητα για το Raider, όπως είπε τουλάχιστον ο κ.Macklin, business development director για τα Sikorsky Army Programs and Innovations. Το ελικόπτερο είναι στο 90% μάλιστα της ολοκλήρωσης του.

“Our acceptance test procedures are more than 50 percent complete,” είπε ο κ.Macklin. “We’re working really closely with the U.S. Army on the whole build, and they are extremely involved in every aspect of this and have been great teammates,” δήλωσε στις 28 Ιουνίου 2022.

Οι δε φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε υπόστεγο της West Palm που έχει και το παρατσούκλι “FARA Country.” Στις φωτό φαίνεται το τρίκανο όπλο, αλλά και το “modular effectlaunchers” σύστημα για τα όπλα που διπλώνει μέσα σε φτερό για να μειώνεται η αεροδυναμική αντίσταση. Είναι τα pod που, όπως λέει η εταιρία, θα μπορούν να εκτοξεύουν και drone, αλλά θα μπορούν να απομακρυνθούνε ώστε να μεταφέρονται στρατιώτες ή τραυματίες.

Το ελικόπτερο έχει δύο έλικες και μια οκτάφυλη pusher prop στο πίσω μέρος ενώ χρησιμοποιεί τεχνολογία από το Sikorsky X2. Για την εξέλιξη του βοήθησε και το επίσης πρωτότυπο S-97 Raider που είχε το 80% του βάρους της έκδοσης X.

Ο κ.Pete Germanowski, Sikorsky chief FARA engineer εξήγησε πως ετοιμάζεται ταυτόχρονα και ένα δεύτερο σκάφος στο Long Island στη Νέα Υόρκη και θα ‘φορτωθεί σε test αυτό το μήνα για δοκιμές αντοχής – structural load testing.

Ο αντίπαλος του συγκεκριμένου ελικοπτέρου είναι το Bell 360 Invictus που ετοιμάζεται στο Amarillo του Texas.