Ναι… ΠΩΣ και το σκέφτηκαν αυτό το Redmont. Ευτυχώς…

Ο κόσμος ‘βουίζει’ με το γεγονός πως τα PC σε λίγα χρόνια θα είναι ‘πίσω’ στην ιστορία, τουλάχιστον για το Internet και ευτυχώς που στο συνέδριο Build στην Καλιφόρνια, η Microsoft δίνει λεπτομέρειες για τα Windows 8 που σε έναν χρόνο, πάνω-κάτω, θα αντικαταστήσουν τα 7άρια…

Και φαίνεται πως δεν θα είναι μια ‘αναβάθμιση. Τα Windows 8 είναι εκεί όπου η εταιρία ‘παίζει’ όλα τα χαρτιά της. Η εγκατεστημένη βάση για τα Windows σε desktop και laptop υπολογιστές ξεπερνά τα 807 εκατομμύρια και θα φτάσει τα 920 εκατομμύρια του χρόνου όπως λέει η Gartner.

Αλλά…

Το ζήτημα είναι τα tablets και τα smartphones που είναι σε έκρηξη με 56% άνοδο στα 467.6 εκατομμύρια για τα κινητά. Τα tablets αφής θα τετραπλασιαστούν στα 69.8 εκατομμύρια λέει η Gartner για φέτος.

Έτσι η Microsoft έχει ένα μεγάλο σχέδιο: ο υπεύθυνος του τμήματος Steven Sinofsky επιβεβαίωσε από τον Ιούνιο πως τα Windows 8 θα τρέχουν σε desktop και laptops με Intel και AMD επεξεργαστές αλλά: το… μεγάλο μυστικό είναι πως θα τρέχουν και σε επεξεργαστές με σχεδίαση ARM όπως στα σημερινά tablets και smartphones.

Αυτό που θέλει να κάνει η Microsoft έχει μια απίστευτη πολυπλοκότητα. Από την άλλη ΑΝ πετύχει θα δημιουργήσει ένα Windows-κεντρικό σύστημα με developers κατασκευαστές και πωλητές software απίστευτο.

Είναι η στιγμή επιβίωσης…

Ποιο είναι το ΜΕΓΑ ζήτημα; τα Windows 8 θα πρέπει να τρέχουν σε διαφορετικών τύπων μηχανήματα. Ναι, η Apple μιλά για σταθερότητα – αν και δεν είναι λίγα τα ζητήματα στο OS… – αλλά έχει να μετρηθεί με ένα μόνο κινητό και μια οικογένεις Η/Υ. Εδώ μιλάμε για τα κλασικά PC με το ποντίκι αλλά και tablet αιχμής και smartphone με αφή.

Για να μην πούμε πως τα Windows 8 PC και οι συσκευές αφής θα πρέπει να είναι συμβατά π.χ με το Office αλλά και τόσα άλλα ζητήματα όπως αυτό των επιχειρήσεων. Που έχουν ακόμη XP…

Αν η λύση Microsoft-on-ARM είναι σταθερή και γρήγορη αλλά και τα Windows 8 με τα διαδραστικά πλακίδια τους ‘δουλέψουν’ τότε με μια χρήση και της τεχνολογίας Microsoft Surface θα έχουμε και κάτι ακόμη: μια πραγματικά ‘φρέσκια’ και νέας γενιάς επιφάνεια εργασίας που θα δουλεύει και ο 70+ με το άνοιγμα του κουτιού.

Και θα έχουμε μια άλλη εποχή. Και επιβίωση για τη Microsoft.