Τα ρομπότ είναι ένας άριστος τρόπους για να έχουν οι στρατιώτες ‘μάτια’ στο πεδίο μάχης ενώ εκείνοι είναι μακριά από το κακό…

Σήμερα υπάρχουν σε πολλές μονάδες πολλά μικρά τακτικά ρομπότ με την ονομασία Small Unmanned Ground Vehicle 320 με εξοπλισμό παρακολούθησης. Το ρομπότ αυτό όμως έχει το δύσχρηστο βάρος 14.5 κιλά οπότε υπάρχει η ανάγκη για ένα άλλο μηχάνημα που θα είναι πολύ ελαφρύ και εύκολο για χρήση για αναγνώριση σε οικήματα, σπηλιές κ.α: με άλλα λόγια “throwable”, ρομπότ που πετιούνται για τις μάχες στο Αφγανιστάν.

Σε απάντηση δε για νέες επείγουσες ανάγκες εκδόθηκε από τους Αμερικανούς το αίτημα – joint urgent operational needs statement (JUONS), για ένα υπερ-ελαφρύ ρομπότ αναγνώρισης.

Το ρομπότ θα χρησιμοποιείται στο Αφγανιστάν και το αναπτύσσουν το Αμερικανικός Στρατός, το Σώμα Πεζοναυτών και ειδικό τμήμα του Πενταγώνου, το Joint IED Defeat Organization (JIEIDDO). Τι θέλουν; χιλιάδες μικρά και εύκολα στη μεταφορά ρομπότ που θα ‘πετιούνται’ – ναι, όπως σε ταινίες τύπου Transformers, G.I Joe κ.ο.κ. Τα ρομπότ θα πρέπει να έχουν κάμερες και άλλα συστήματα για να στέλνουν – στο mil spec smartphone του στρατιώτη; – βίντεο από τούνελ, κτίρια κ.ο.κ.

Αφού μελέτησε τις διαθέσιμες λύσεις το τμήμα JIEDDO διάλεξε τρία ρομπότ μετά τις δοκιμές στο Αφγανιστάν: το iRobot 110 First Look, το MacroUSA Armadillo V2 Micro Unmanned Ground Vehicle και το QinetiQ North America Dragon Runner.

iRobot 110 First Look robot

H εταιρία το περιγράφει σαν ιδανικό για το πυροβολικό και τις ειδικές δυνάμεις και μπορεί να κάνει εκκαθάριση κτιρίων και άλλα. Το First Look έχει βάρος 2.3 κιλά και μήκος 25 εκατοστά ενώ είναι μόλις 23 εκατοστά πλατύ και 10 εκατοστά σε ύψος. Έχει φτιαχτεί για να αντέχει σε 4.6 μέτρα πτώσεις και είναι αδιάβροχο μέχρι και στο 0.9 μέτρο.

Μπορεί να φέρει κάμερες, θερμικά και αισθητήρες ΡΒΧ πολέμου…

QinetiQ Dragon Runner

Αρχικά για το Σώμα των Πεζοναυτών το βασικό Dragon Runner έχει βάρος 6.4 κιλά, μήκος 31 εκατοστά και 42 Χ 15 πλάτος ύψος. Με σπονδυλωτή κατασκευή και – φυσικά, αναγνώστες, κάμερες και αισθητήρες. Με ταχύτητα μόλις 8 χλμ/ώρα το Dragon Runner μπορεί να αντέξει μέχρι και 2.3 – 4.5 κιλά με ειδικό ρομποτικό χέρι

MacroUSA’s Armadillo V2 Micro Unmanned Ground Vehicle

Με μήκος 28 εκατοστά και πλάτος 26 έχει βάρος 2.5 κιλά ενώ το Armadillo έχει παρόμοιο μέγεθος με το First Look. Μπορείς να το μεταφέρεις και να το πετάξεις. Πέφτει μέχρι και από τα 2.5 μέτρα ενώ θα τρέχει και μέχρι και 1.5 με 2 ώρες ή έχει και 12 ώρες σε standby.

Δύο κάμερες ημέρας και νύχτας, 360-μοίρες εικόνα και αντοχή για 3 κιλά φορτίο μπορεί να φέρει και θερμική κάμερα. Με τρεις λειτουργίες: Creep, Normal και Escape θα… τρέξει μέχρι και στα 5 χλμ/ώρα ενώ θα κινηθεί και σε κλίσεις 45 μοιρών.

Στο Αφγανιστάν πάντως ‘καίγονται’ και περιμένουν μέχρι και 4,000 από τα μικρά αυτά ρομπότ με 50 σε κάθε μονάδα, για να δουν πως συμπεριφέρονται σε κάθε δοκιμασία. Η διαδικασία δοκιμών ονομάζεται “OCONUS”, (Outside the Continental United States), και οι στρατιώτες θα τα ‘βαθμολογήσουν’.

Εκτός από τη δοκιμή η Robotic Systems Joint Project Office (RS JPO) υπηρεσία του Στρατού αναπτύσσει επίσης ρομπότ που ‘πετιούνται’ όπως το Throwbot, ένα ρομπότ σαν κύλινδρο με τροχούς από τιτάνιο και κάμερα για θέαση 30-μοιρών. Μόλις 18.7 εκατοστά σε μήκος και με διάμετρο 7.6 εκατοστά και βάρος 544 γραμμάρια, το Throwbot αντέχει κάθετες πτώσεις από τα 9.1 μέτρα και οριζόντιες – κάτι σαν… μποουλινγκ δηλαδή, από τα 31.4 μέτρα.

Η εποχή των Ρομπότ ξημερώνει.