Πριν από ένα μήνα ένας ιός μόλυνε τα ψηφιακά “πιλοτήρια” του αμερικανικού στόλου ρομποτικών αεροσκαφών. Και έναν μήνα μετά, όπως λέει το Wired, κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς ‘μολύνθηκαν’ οι μηχανές στην αεροπορική βάση Creech Air Force Base στη Nevada των ΗΠΑ. Σίρουρα εξέλικη που θα πρέπει να προβληματίζει όσους έχουν ελπίδες για έναν μελλοντικό ρομποτικό πόλεμο.

“Δεν είμαστε απολύτως σιγουροι τη συνέβη,” είπε ο Στρατηγός Robert Kehler σε δημιογράφους την Τρίτη. Ο Kehler είναι αρχηγός της διοίκησης U.S. Strategic Command, κανονικά υπεύθυνης για τη διοίκηση ηλέκτρονικών Cyber Command και άλλες online δραστηριότητες.

Οι υπεύθυνοι πιστεύουν πως στόχος δεν ήταν τα αεροσκάφη αυτά – RPA (remotely piloted aircraf), αλλά μέσω άλλης διαδικασίας συνέβη ότι συνέβη.

Αν και στο αμερικανικό Πεντάγωνο δεν μιλάνε ιδιαίτερα για τέτοια προβλήματα και ακόμη και στην περίπτωση ιού worm το 2010 είχαν δώσει απόρρητη ονομασία στη διαδικασία ‘απορύπανσης’, αυτή τη φορά το πρόβλημα του ‘drone cockpit virus’ έγινε γνωστό και θέλησαν να το διαδώσουν.

Την περασμένη Τετάρτη η Αεροπορία έδωσε και δελτίο τύπου αποκαλώντας τη μόλυνσυη “περισσότερο ενόχληση παρά πραγματική επιχειρισιακή απειλή.” Ανώνυμος αξιωματούχος πάντως είπε στο Associated Press πως malware “χρησιμοποιείται συχνά για να κλαπούν πληροφορίες log-in και δεδομένα data από άτομα που παίζουν κάτι όπως το Mafia Wars online.”

Η Αεροπορία των ΗΠΑ προσέθεσε πως “credential stealer” κώδικας μεταφέρθηκε από υπολογιστή σε υπολογιστή μέσω “φορητών σκληρών δίσκων”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ακόμη και η Πολεμική Αεροπορία των Αμερικανών δίνει “top priority on removing this malware from all systems,” όπως δηλώθηκε, το να βρεθεί κακόβουλο λογισμικό σε τόσο κρίσιμα συστήματα που στοχεύουν μέσω δορυφόρου από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά κάποιους στόχους και, προφανώς, ανθρώπους ΔΕΝ είναι κάτι καθησυχαστικό…

“Cyberspace”, o χώρος όπου πήγε ο πόλεμος και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα…